27 C
București
joi, 21 septembrie 2023 - 20:46
No menu items!

Ucraina cere o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU după distrugerea barajului de la Nova Kahovka

spot_img

Ucraina a cerut marţi o reuniune urgentă a Consiliului de Securitate al ONU pentru a discuta despre ceea ce a numit un „atac terorist rusesc” asupra barajului de la hidrocentrala Kahovka din sudul Ucrainei, relatează Reuters.

Kievul cere ca incidentul să fie discutat şi de Consiliul guvernatorilor AIEA, organismului de supraveghere nucleară al ONU, şi a cerut noi sancţiuni internaţionale împotriva Rusiei şi, în special, împotriva industriei ruseşti de rachete şi a sectorului nuclear.

Oficialii ucraineni şi ruşi s-au acuzat reciproc pentru distrugerea barajului care se află în zona controlată de Rusia în regiunea Herson şi care a dus la evacuarea persoanelor care locuiesc în apropierea sa.

„Considerăm că aruncarea în aer a barajului de către Federaţia Rusă este un act terorist împotriva infrastructurii critice ucrainene, care urmăreşte să provoace cât mai multe victime civile şi (cât mai multe) distrugeri”, a transmis Ministerul ucrainean de Externe.

Ministerul a îndemnat comunitatea internaţională să condamne Rusia pentru acest incident şi a declarat că Moscova ar trebui să plătească despăgubiri pentru consecinţe.

„Facem, de asemenea, apel la ţările din G7 şi la UE să ia în considerare de urgenţă impunerea de noi sancţiuni de mare anvergură împotriva Federaţiei Ruse, în special în legătură cu industria rusă de rachete şi sectorul nuclear”, subliniază MAE ucrainean.

Acesta a precizat că o listă de acţiuni întocmită de minister „include convocarea de către Ucraina a unei reuniuni urgente a Consiliului de Securitate al ONU şi aducerea problemei atacului terorist rusesc la reuniunea Consiliului Guvernatorilor AIEA (Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică)”.

Kievul a solicitat și implicarea Mecanismului de protecţie civilă al Uniunii Europene. 

                                                                                                                    Adina Silav