3.5 C
București
marți, 7 decembrie 2021 - 5:06
No menu items!

Ucraina: Cel puţin trei separatişti proruşi au fost ucişi. SBU au oprit asaltul asupra unităţii militare de la Mariupol – LIVE TEXT

spot_img

ucraina-rusia-militari

Cel puţin trei separatişti proruşi au fost ucişi în confruntările de la Mariupol, în apropiere de Marea Azov, susţin autorităţile de la Kiev, citate de Sky News. Forţele speciale “Alfa” din cadrul Serviciilor speciale ucrainene (SBU) au reuşit să oprească, în noaptea de miercuri spre joi, asaltul asupra unităţii militare din Mariupol.

UPDATE 08:00 – Cel puţin trei separatişti proruşi au fost ucişi la Mariupol

Ministrul ucrainean de Interne, Arsen Avakov, a declarat într-un mesaj postat joi pe pagina sa de Facebook că trei separatişti proruşi au fost ucişi.

„Conform datelor preliminare, trei atacatori au fost ucişi, 13 răniţi şi 63 reţinuţi”, a precizat el.

Activişti proruşi au lansat miercuri seara un asalt asupra unei unităţi militare din oraşul ucrainean Mariupol, folosind arme automate şi cocteiluri Molotov.

UPDATE 06:30 – SBU au oprit asaltul asupra unităţii militare de la Mariupol, soldat cu un mort şi 12 răniţi

O parte dintre activiştii care au lansat asaltul au fost arestaţi de către forţele de ordine, au anunţat poliţia şi SBU.

Retrăgându-se, activiştii au rănit doi trecători şi au dat foc unui microbuz şi unei clădiri situate în apropierea unităţii militare, relatează Ukrinform.

Autorităţile locale au anunţat că asaltul s-a soldat, în total, cu un mort şi 12 răniţi.

Conform UNIAN, în Mariupol au fost trimise echipamente militare din satele din vecinătate.

UPDATE 00:07 – Activişti proruşi încearcă să ia cu asalt o unitate militară din oraşul ucrainean Mariupol

Activişti proruşi au lansat miercuri seara un asalt asupra unei unităţi militare din oraşul ucrainean Mariupol, folosind arme automate şi cocteiluri Molotov, relatează agenţia UNIAN

În urma asaltului au fost rănite cel puţin 12 persoane.

Activiştii îi îndeamnă pe militari să treacă “de partea poporului” şi cer comandantului unităţii să iniţieze negocieri cu locuitorii din Mariupol, oraş situat la 120 de kilometri sud de Doneţk.

Potrivit Gardei Naţionale a Ucrainei, asaltul a fost lansat asupra unităţii militare 3057, în jurul orei locale 20.40.

“Cetăţenii vor să pătrundă pe teritoriul unităţii militare şi lansează cocteiluri Molotov. Militarii încearcă să stingă incendiul şi trag focuri de avertisment”, a anunţat Garda într-un comunicat.

UPDATE 21:00 – Serviciile secrete din Ucraina se tem că Rusia caută un pretext pentru o intervenţie militară

Rusia organizează violenţele din estul Ucrainei, iar confruntări militare soldate cu victime ar putea fi un pretext pentru o invazie a armatei ruse, avertizează Serviciul ucrainean de securitate (SBU), însă un general american consideră că Moscova nu va declanşa o operaţiune militară de anvergură.

“Problemele din estul Ucrainei sunt create la Moscova”, a declarat generalul Vitali Naida, un oficial de rang înalt din cadrul SBU, afirmând că miliţiile proruse sunt coordonate de Detaşamentul 54 de recunoaştere al Forţelor aeriene ruse.

“Obiectivul este vărsarea de sânge în estul Ucrainei. Dacă vor fi 100-200 de morţi, într-o oră şi jumătate tancurile şi trupele ruse vor fi în Ucraina”, explicat Naida.

Însă un general american aflat în retragere nu crede că Rusia va declanşa o invazie terestră în estul Ucrainei, mulţumindu-se doar cu crearea de anarhie în aceste regiuni.

“Cred că preşedintele rus Vladimir Putin este puţin mai inteligent decât pare şi nu vrea o invazie”, a declarat generalul american în retragere Montgomery Meigs, citat de NBC News.

“Rusia deja are controlul asupra estului Ucrainei prin unităţi speciale care coordonează miliţiile proruse”, a explicat el, subliniind că, deşi în apropierea frontierei ucrainene sunt 40.000 de militari ruşi, Moscova nu vrea un război convenţional, preferând să genereze “anarhie”.

UPDATE 21:19 – Kievul ordonă pregătirea de adăposturi antiaeriene

Autoritățile de la Kiev au ordonat reabilitarea adăposturilor aeriene ale capitalei ucrainene, a anunțat șeful administrației municipale, Vladimir Bondarenko, transmite miercuri agenția RIA Novosti.

”Trebuie garantată securitatea cetățenilor noștri în contextul situației din estul țării. Serviciile vizate au primit ordin de a lua măsurile necesare pentru a preveni atacurile teroriste împotriva obiectivelor strategice sau cu risc înalt. Am ordonat, de asemenea, reabilitarea adăposturilor antiaeriene”, a indicat Bondarenko, citat de serviciul său de presă.

Potrivit lui Bondarenko, autoritățile au, de asemenea, posibilitatea de a utiliza parcările și metroul din Kiev ca locuri de apărare civilă.

UPDATE 17:26 – Grupuri proruse au proclamat instituirea “Republicii Odesa”

“În Ucraina este război civil, iar locuitorii trebuie să blocheze toate intrările în oraşul Odesa începând de la ora locală 16.00”, au explicat separatiştii.

“Dacă nu vreţi un război care să ducă ţara la ruină, cum s-a întâmplat în Siria şi Libia, conflicte soldate cu sute de mii de morţi, atunci trebuie să acţionaţi. Odesa este înconjurată deja de puncte de control ale inamicilor. Starea de război a fost deja decretată în ţară”, au adăugat separatiştii proruşi.

Mesajul pare a fi un apel la luptă împotriva armatei ucrainene şi la unirea cu regiunea Crimeea, care este deja parte a Rusiei, după un referendum contestat de Uniunea Europeană şi de Statele Unite.

Pe 7 aprilie, activişti proruşi au proclamat “Republica de la Doneţk”, ocupând toate instituţiile regionale.

C.A.