marți, 20 octombrie 2020 - 12:30

Ucraina caută un nou Guvern, în prezenţa lui Catherine Ashton. Parlamentul de la Kiev se întruneşte luni pentru formarea unui nou Cabinet

China „comunistă” are, în pandemie, mai mulți miliardari decât SUA

Niciodată nu a fost creată atâta bogăţie în China ca în 2020, în pofida unei pandemii care a devastat economia mondială, arată un clasament...

Loturi importante de autostradă, date în folosință în acest an

Şoferii ar putea circula până la finalul anului pe încă 58 de kilometri de autostradă în România, arata rapoartele din teren ale constructorilor, potrivit...

Apel disperat al unor medici români pentru scoaterea unor medicamente nocive din tratamentul anti-COVID

Doi medici români cer imperativ eliminarea a două medicamente din protocolul de tratament împotriva COVID, din cauza efectelor adverse foarte puternice. Conf. dr. Ionuț Nistor...

Asociația Pro Consumatori, alarmă cu privire la răspândirea utilizării măștilor fashion în România

Una din cinci măşti folosită de către români pentru protecţia în faţa răspândirii virusului SARS-Cov-2 este mască fashion, avertizează reprezentanţii Asociaţiei Pro Consumatori (APC),...

proteste ucraina

Parlamentul ucrainean urmează să se întrunească luni dimineaţa în vederea formării unui nou Guvern, după destituirea lui Viktor Ianukovici din funcţia de preşedinte, care deschide calea către o nouă eră în această ţară aflată în criză de trei luni.

Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă Catherine Ashton este aşteptată la Kiev pentru a discuta despre măsurile care urmează să fie adoptate pentru calmarea atmosferei şi pentru stabilizarea economiei ţării, în contextul în care occidentalii şi-au multiplicat duminică declaraţiile care îndeamnă la respectarea integrităţii teritoriale a statului şi evitarea împărţirii lui, scrie Mediafax.

Ucraina se confruntă cu dificultăţii uriaşe, în primul rând cu riscul unui default. Fosta republică sovietică s-a confruntat în ultima săptămână cu un nivel fără precedent al violenţei – 82 de persoane au fost ucise în trei zile -, însă fosta opoziţie a trecut rapid la acţiune pentru a pune ţara pe picioare.

Parlamentul, dominat de-acum de deputaţi anti-Ianukovici, l-a numit duminică pe Oleksandr Turcinov, un apropiat al Iuliei Timoşenko, în funcţia de preşedinte interimar. În următoarele 48 de ore urmează să fie numit un Guvern pentru perioada de până la alegerile prezidenţiale anticipate prevăzute la 25 mai.

Noul şef de stat nu a ascuns dificultăţile cu care se confruntă ţara. “Ucraina este pe cale să alunece în prăpastie, se află pe marginea prăpastiei intrării în încetare de plăţi”, a declarat el într-un mesaj televizat adresat naţiunii. El a reafirmat, totodată, că integrarea europeană este “o prioritate” a Ucrainei.

“Suntem pregătiţi pentru un dialog cu Rusia, dezvoltându-ne relaţiile pe picior de egalitate (…) şi respecând opţiunea europeană a Ucrainei”, a spus el.

Catherine Ashton urmează să-i întâlnească luni pe “principalii actori” şi să “discute despre susţinerea UE a unei soluţii durabile la criza politică, dar şi despre măsuri de stabilizare a situaţiei economice” a ţării.

Ministrul german de Externe Frank-Walter Steinmeier a îndemnat duminică să se ia în calcul un ajutor economic. “O Ucraină în faliment ar fi o greutate importantă atât pentru vecinul său de la est, cât şi pentru Uniunea Europană”, a pledat el.

Lideri occidentali au lansat duminică apeluri la respectarea “unităţii şi integrităţii teritoriale a ţării”.

O împărţire a Ucrainei sau “revenirea la violenţă” nu ar fi în interesul Ucrainei, Rusiei, UE sau Statelor Unite, a apreciat Susan Rice, consiliera pentru Securitate Naţională a preşedintelui american Barack Obama.

Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele rus Vladimir Putin au căzut “de acord asupra faptului că Ucraina este necesar să formeze rapid un guvern în măsură să acţioneze şi că integritatea teritorială este necesar să fie păstrată”, a anunţat Cancelaria germană.

Necesitatea “ca toate statele să respecte suveranitatea Ucrainei” a fost subliniată şi de către secretarul american John Kerry, într-o convorbire la telefon cu ministrul rus de Externe Serghei Lavrov, potrivit Departamentului de Stat.

Lavrov, la rândul său, i-a atras atenţia lui Kerry asupra faptului că opoziţia ucraineană nu aplică acordul de la 21 februarie privind soluţionarea crizei, “preluând de facto puterea în Ucraina, refuzând să depună armele şi continuând să mizeze pe violenţă”, potrivit Ministerului rus de Externe.

Rusia a decis să-l cheme la Moscova pe amabsadorul său în Ucraina, pentru consultări, “din cauza escaladării situaţiei”, a mai anunţat ministerul rus.

Tot pe “frontul” diplomatic, miniştrii de Externe ai ţărilor din cadrul Grupului de la Vişegrad (Polonia, Ungaria, Cehia şi Slovacia), cărora li se vor alătura reprezentanţii României, Bulgariei şi Greciei, urmează să se reunească luni pentru a discuta despre Ucraina.

Comunitatea internaţională se teme că criza din ultimele luni a adâncit prăpastia dintre estul rusofon şi rusofil, majoritar, şi vestul naţionalist şi ucrainofon. Regiunile mai apropiate de Moscova nu dau, totuşi, semn că vor secesiunea.

Destituit sâmbătă, Ianukovici, despre care nu se ştie nimic de atunci, a fost criticat dur de către formaţiunea sa, Partidul Regiunilor. “Ucraina a fost trădată, ucrainenii ridicaţi unii împotriva altora”, a declarat partidul într-un comunicat, adăugând că Ianukovici este “responsabil de evenimentele tragice” din ţară.

C.A.

Mugur Mihăescu, după închiderea Horeca: „Multă baftă la alegeri, domnule președinte!”

Actorul Mugur Mihăescu reacţionează acid la anunțurile făcute de preşedintele Klaus Iohannis care şi-a reafirmat dorinţa fermă ca alegerile parlamentare să fie organizate în...

Medicii cercetează dacă COVID-19 cauzează diabet

O nouă ipoteză este verificată de medici, după un număr în creștere a cazurilor noi de diabet inregistrate după aparenta vindecare de COVID-19 a...

Analiza Science: Copiii și adolescenții au fost afectați în mod disproporționat de măsurile de blocare

Pandemia SARS-CoV-2 a adus provocări distincte în îngrijirea copiilor și adolescenților la nivel global. În mod neobișnuit pentru o infecție virală respiratorie, copiii și...

La Iași, nu mai există locuri la ATI. Spitalul lui Tătaru nu poate fi utilizat

Toate paturile de Terapie Intensivă din municipiul Iaşi care tratează bolnavi de Covid-19 sunt ocupate, şefii sistemului sanitar ieşean căutând soluţii pentru internarea cazurilor...

Managerul Spitalului Timișoara îndemna românii să aleagă politic, acum se teme că medicii vor alege pacienții

Managerul Spitalului "Victor Babeș" din Timișoara, Cristian Oancea, cel care îndemna românii să meargă la vot, susține că, în actualele condiții, medicii vor ajunge...