-2.2 C
București
marți, 25 ianuarie 2022 - 14:02
No menu items!

Ucraina: Calm în Slaviansk. Separatiştii au decretat interdicţii de circulaţie după un schimb de focuri soldat cu morţi

spot_img

ucraina-rusia-militari

Situaţia era calmă, luni dimineaţa, la Slaviansk, în estul Ucrainei, după o primă noapte de interdicţii de circulaţie decretate în urma unui schimb de focuri soldat cu morţi, potrivit AFP.

Primăria, ca şi alte clădiri publice din oraşul situat la nord de Doneţk, rămâne ocupată de insurgenţii proruşi, care i-au cerut duminică președintelui rus Vladimir Putin să trimită trupe de menţinere a păcii pentru protejarea populaţiei de naţionalişti trimişi, potrivit lor, de autorităţile prooccidentale de la Kiev.

“Nu au fost focuri de armă în această noapte”, a declarat pentru AFP, Evghen Gorbik, care stă de pază la o baricadă ce blochează strada Karl Marx, în apropierea primăriei. “Nu vom trage decât dacă vom fi atacaţi”, a adăugat el.

Primarul autoproclamat al oraşului, Viaceslav Ponomarev, a anunţat duminică interdicţia de circulaţie între miezul nopţii şi ora 06.00. Cu câteva ore mai devreme, în noaptea de sâmbătă spre duminică, un atac produs la periferia Slaviansk a provocat cinci morţi, potrivit separatiştilor, în timp ce autorităţile anunţă trei morţi.

Proruşii şi diplomaţia rusă au denunţat o provocare a grupării naţionaliste paramilitare Pravîi Sektor (Sectorul Dreapta), aflată în prima linie a contestării proeuropene care a condus la înlăturarea de la putere a lui Viktor Ianukovici.

D.M.