9.9 C
București
duminică, 25 septembrie 2022 - 5:06
No menu items!

Ucraina acuză Rusia că eliberează în Marea Neagră mine preluate din stocurile ucrainene din Crimeea

spot_img

Minele navale care plutesc în derivă în Marea Neagră sunt eliberate de Rusia, a acuzat, miercuri, într-o declaraţie Ministerul ucrainean de Externe.

”S-a stabilit că acestea sunt mine navale, care, la începutul anului 2022, nu figurau în registrele Forţelor Navale ale Forţelor Armate Ucrainene”, se arată în această declaraţie, potrivit agențiilor DPA și Agerpres.

Minele care plutesc acum în Marea Neagră au fost confiscate de ruşi la Sevastopol în timpul anexării Crimeii în anul 2014 şi acum sunt eliberate în mare pentru a păta reputaţia Ucrainei, mai susţine MAE de la Kiev.

”Responsabilitatea pentru folosirea minelor navale care plutesc în derivă, precum şi consecinţele lor imprevizibile, revine exclusiv Federaţiei Rusie şi forţelor sale navale”, se mai arată în declaraţie.

Rusia a avertizat săptămâna trecută că unele dintre minele amplasate de armata ucraineană în apropierea porturilor ucrainene s-au rupt de cablurile de ancorare şi plutesc în derivă în partea de vest a Mării Negre, fiind un pericol pentru navigaţie.

România a distrus, luni, o mină descoperită la circa 70 de kilometri travers de Capul Midia. Alte două mine au fost dezamorsate de Turcia sâmbătă şi luni.

                                                                                                                    Adina Silav