1.1 C
București
luni, 11 decembrie 2023 - 1:52
No menu items!

Ucraina a trimis la export o cantitate impresionantă de cereale, în ciuda războiului

spot_img

Ucraina a semănat aproximativ 7 milioane de hectare de culturi de primăvară până la momentul actual în 2022, cu 25-30% mai puţin decât în aceeaşi perioadă în 2021, şi a exportat 1,090 milioane de tone de cereale în aprilie, a declarat, luni, ministrul ucrainean al Agriculturii Mikola Solskii, transmite Reuters.

Solskii a subliniat importanţa exporturilor de cereale din Ucraina prin România, în contextul în care Rusia blochează porturile ucrainene, însă a menţionat că aceste exporturi ar putea fi îngreunate în două luni de exporturile noii culturi de grâu din România şi Bulgaria.

”Campania de semănat se desfăşoară activ, în pofida dificultăţilor asociate în primul rând cu logistica”, a declarat Solskii într-o conferinţă de presă.

Ministrul ucrainean al Agriculturii a mai spus că semănatul din acest an nu s-a ridicat la acelaşi nivel calitativ ca cel de anul trecut, iar suprafaţa pe care a fost semănat porumbul a fost mai mică.

Mykola Solskyi a reiterat acuzaţiile că Rusia a furat cereale din Ucraina în timpul războiului. El a subliniat că Ucraina consideră orice nave care transportă cereale prin portul Sevastopol din Crimeea ca fiind furate.

„Se fac demersuri pentru ca cerealele furate să fie sechestrate rapid”, a afirmat Solskyi, fără a oferi alte detalii.

De asemenea, Mykola Solskyi a salutat „interesul şi înţelegerea” arătată de România cu privire la exporturile de cereale ucrainene, adăugând că porturile de la Marea Baltică par a fi cea mai atractivă alternativă.

Invadarea Ucrainei de către Rusia la finele lunii februarie a generat volatilitate pe pieţele financiare internaţionale, ducând la creşterea preţurilor la materiilor prime şi afectând logistica.

În sezonul agricol 2020/21, Ucraina a fost al patrulea mare exportator mondial de porumb şi numărul şase în ceea ce priveşte exporturile de grâu, potrivit datelor Consiliului Internaţional al Cerealelor.

                                                                                                                  Adina Silav