0.3 C
București
luni, 24 ianuarie 2022 - 16:01
No menu items!

Ucraina a încetat să mai pompeze gaze din Rusia

spot_img

Gazprom dezminte că a propus un ajutor financiar Ciprului

Ucraina, care încearcă să negocieze cu concernul rus Gazprom o revenire a prețului la gaze la nivelul de 285 de dolari pe mia de metri cubi, a încetat miercuri să mai pompeze gaze rusești în depozitele sale subterane, informează agenția de presă ucraineană Unian, citând o declarație a ministrului energiei și industriei cărbunelui, Iuri Prodan.

„Nu mai pompăm gaze la ora actuală. Încă mai avem timp să facem această operațiune”, a afirmat Prodan, înainte de începerea ședinței de guvern.

Ucraina nu agrează prețul de 485 de dolari pe mia metri cubi, stabilit la 1 aprilie de către Gazprom și speră să negocieze cu Moscova revenirea la vechiul preț.

Partea ucraineană datorează Gazpromului pentru importurile din luna martie mai mult de 550 de milioane de dolari.

Ministrul ucrainean al energiei a avertizat Moscova că țara sa va începe să-și ramburseze datoria abia după ce se ajunge la un acord cu privire la costul gazelor naturale importate din Rusia.

Guvernul rus ar putea decide, la reuniunea sa de miercuri convocată de președintele Vladimir Putin, suspendarea livrărilor de gaze către Ucraina, potrivit cotidianului rus Kommersant. Este posibil ca furnizarea de gaze rusești către Ucraina să nu fie brusc suspendată: Gazprom ar putea să ceară societății Naftogaz Ukrainî ca de la 1 mai să înceapă să plătească înainte de livrarea propriu-zisă a gazelor.

Concernul rus dispune de o astfel de oportunitate întrucât Naftogaz nu a plătit la timp importurile de gaze pentru luna martie, iar datoria totală a Ucrainei la gaze a crescut la 2,2 miliarde de dolari.

C.A.