16.7 C
București
luni, 29 mai 2023 - 6:05
No menu items!

Ucraina a completat chestionarul pentru aderarea la UE: „Ne aşteptăm ca recomandarea să fie pozitivă”

spot_img
 

Autoritățile ucrainene au anunțat, luni, că a fost completat chestionarul de aderare la Uniunea Europeană, un prim pas pentru obținerea de către Ucraina a statutului de țară candidată pentru intrarea în blocul european, relatează Reuters.

Ucraina a primit chestionarul în urmă cu 10 zile, la vizita la Kiev a președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Șefa executivului european promitea, atunci, o începe rapidă a negocierilor de aderare a Ucrainei la UE.

„Astăzi, pot spune că documentul a fost completat de partea ucraineană”, a declarat Igor Zhovkva, directorul adjunct al Biroului Preşedintelui Volodimir Zelensk, pentru televiziunea publică ucraineană, referindu-se la chestionarul pentru aderarea la UE.  

Comisia Europeană va trebui să emită o recomandare cu privire la respectarea de către Ucraina a criteriilor de aderare necesare, a adăugat el.

„Ne aşteptăm ca recomandarea … să fie pozitivă, iar apoi mingea va fi de partea statelor membre ale UE”, a adăugat oficialul ucrainean.  

Zhovkva a precizat că Ucraina se aşteaptă să dobândească statutul de ţară candidată la aderarea la UE în luna iunie, în timpul unei reuniuni programate a Consiliului European. Consiliul European urmează să se reunească pe 23-24 iunie, potrivit programului Consiliului de pe site-ul său.

„În continuare, va trebui să începem negocierile de aderare. Iar după ce vom purta aceste discuţii, putem vorbi deja despre aderarea deplină a Ucrainei la UE”, a declarat Zhovkva.

                                                                                                                   Adina Silav