20 C
București
vineri, 27 mai 2022 - 3:55
No menu items!

Ucraina a destructurat o grupare care pregătea atacuri armate la ordinul Moscovei

spot_img

Ucraina a anunţat, marţi, destructurarea unui grup care ar fi acţionat la ordinele Moscovei şi care pregătea atacuri armate pentru a „destabiliza” regiuni ale ţării, relatează AFP.

„Organizatorii bandei pregăteau o serie de atacuri armate împotriva infrastructurilor”, a declarat într-un comunicat Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU), afirmând că grupul „era coordonat” de „serviciile speciale ruse”.

Cei doi organizatori, între care un rus, au fost arestaţi, a precizat SBU, ai cărui agenţi au confiscat „un dispozitiv exploziv, arme de calibru mic şi muniţie”. Aceştia acţionau la Harkov, oraş important situat în apropiere de frontiera rusă în estul ţării, şi la Jitomir, în centrul Ucrainei, la mai puţin de 150 km de Kiev. Cei doi erau foşti militari din trupele speciale, care participaseră la lupte, a declarat pentru AFP o sursă din cadrul forţelor de ordine ucrainene.

Sub pretextul căutării de personal pentru o firmă de pază şi protecţie, ei „începuseră să recruteze” personal „în principal” ruşi care au comis crime violente, potrivit interlocutorului agenţiei de presă franceze.

Rusia este acuzată că a mobilizat aproximativ 100.000 de militari în apropierea frontierelor Ucrainei. Administraţia de la Kiev se teme de o invazie sau de o lovitură de stat. Moscova a respins acuzaţiile privind pregătirea vreunui atac sau complot şi cere garanţii că NATO nu va continua extinderea spre est şi că nu vor fi instalate echipamente militare ofensive în apropierea frontierelor Rusiei.

                                                                                                                  Adina Silav