6.5 C
București
miercuri, 27 octombrie 2021 - 3:01

Ucraina și-a ales noul președinte

spot_img

Alegerile prezidenţiale din Ucraina au fost câştigate de miliardarul Petro Poroşenko din primul tur (exit poll)

presedinte_ucraina

Miliardarul Petro Poroşenko, oligarhul care a încheiat alianţe atât cu tabăra lui Viktor Ianukovici, cât şi cu cea a fostului preşedinte, Viktor Iuşcenko, a câştigat alegerile prezidenţiale din primul tur (55, 9%) după ce şi-a zdrobit adversarii, inclusiv pe fostul premier Iulia Timoşenko. Aceasta a obţinut cu puţin sub 13%.

Petro Poroşenko, politician ucrainean şi om de afaceri, s-a născut la 26 septembrie 1965, în oraşul Bolgrad, regiunea Odesa.

Fondator al Partidului Regiunilor, formaţiunea politică din spatele fostului preşedinte Viktor Ianukovici, Poroşenko a fost ministru de externe în guvernul Timoşenko, dar şi ministru al economiei în guvernul Ianukovici. A avut un rol-cheie în revoluţia protocalie din 2004.

Îmbogăţit în anii 1990 pe ruinele Uniunii Sovietice, Poroşenko a susţinut făţiş contestarea proeuropeană de la Kiev ce a condus la îndepărtarea de la putere a fostului preşedinte Viktor Ianukovici.

Firma lui, Roshen, domină piaţa dulciurilor din Ucraina ceea ce i-a adus supranumele de “miliardarul ciocolatei“.

Conform Forbes, Poroşenko are participaţii în agricultură, construcţii navale şi de automobile, dar şi în domeniul mass-media, fiind unul dintre cei mai bogaţi ucraineni. Averea lui este estimată la 1,6 miliarde de dolari.

Petro Poroşenko are afaceri şi în Republica Moldova, în special în regiunea transnistreană. Se zvoneşte că ar fi proprietarul centrului comercial Gemeni, din centrul Chişinăului, şi s-a dovedit că vorbeşte limba română.

R.D.