27 C
București
miercuri, 27 septembrie 2023 - 14:20
No menu items!

Ucigaşul în masă Anders Breivik dă în judecată statul norvegian şi efectuează un salut nazist

spot_img

Anders Breivik, în vârstă de 37 de ani, a dat în judecată guvernul pentru că a fost ţinut izolat, pentru condiţiile în care trăieşte şi pentru utilizarea excesivă a cătuşelor.

Ucigaşul în masă norvegian a efectuat un salut nazist la revenirea sa în instanţă pentru a argumenta că izolarea îi încalcă drepturile.

Extremistul de dreapta spune că este ţinut în condiţii inumane, însă statul respinge acest lucru. Breivik a ucis 77 de persoane în 2011, atunci când a bombardat centrul oraşului Oslo, înainte de a împuşca zeci de adolescenţi pe insula Utoeya. În 2012 a fost condamnat la 21 de ani de închisoare.

Audierea de marţi, ţinută într-o sală de sport a închisorii, marchează prima sa apariţie publică de la condamnare.

În declaraţia sa iniţială, avocatul lui Breivik a spus că pedeapsa clientului său este mai rea decât pedeapsa cu moartea, care este scoasă în afara legii în Norvegia.

Celula
Aşa arată celula în care Anders Breivik îşi serveşte sentinţa

Breivik acuză guvernul norvegian de încălcare a două clauze ale Convenţiei Europene a Drepturilor Omului (CEDO). Una dintre clauze garantează dreptul la respectarea ,,vieţii private şi de familie”, în timp ce cealaltă interzice ,,pedepsele sau tratamentele inumane sau degradante”.

Biroul Procurorului General insistă asupra faptului că împrejurările încarcerării lui Breivik sunt ,,mult în limitele a ceea ce este permis” de convenţie.

Şedinţa de judecată se va desfăşura până vineri, iar Breivik va depune mărturie miercuri. În cazul în care instanţa decide că Breivik este ţinut în condiţii inumane şi că îi sunt încălcate drepturile, ar putea ordona o relaxare a restricţiilor.

Octavian Cătuşanu