19.7 C
București
joi, 13 mai 2021 - 19:53

TVR: Campania împotriva cerșetorilor și țiganilor s-a extins în toată Italia

spot_img

Patronii sunt nervoși că agresivitatea cerșetorilor le alungă clienții

italia cersetori

Campania iniţiată de comercianţii din Catania (Sicilia, Italia), care au pus afişe în care le cereau oamenilor să nu dea de pomană cerşetorilor sau romilor pentru că în acest mod îi ajută pe aceştia să câştige până la 80 de euro pe zi neimpozitabili, s-a extins în toată Italia, potrivit postului public TVR, care citează presa din Spania.

În faţa supermarketului Conad din orașul Ferrara, provincia Emilia Romagna, conducerea magazinului a amplasat un afiş cu următorul mesaj: ”Clienţii sunt rugaţi să nu dea de pomană cerşetorilor amplasaţi în faţa magazinului”. Mesajul aratăcă cerșetorii câștigă între 60 şi 100 de euro pe zi, net, neimpozitați, cât un muncitor calificat italian.

În fața unui supermarket din orașul Perdoneno, provincia Friuli-Venezia Giulia, mesajul este mai scurt: ”Rugăm clienţii să nu dea de pomană cerşetorilor”. Un patron de magazine a declarat că mesajele au avut efectul scontat: ”Numărul cerşetorilor a scăzut. Însă este vorba de o luptă pierdută din start. Acum, în loc de patru, vin doar doi. Chem poliţia şi cerşetorii pleacă, dar se întorc la scurt timp ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat”. Clienții se plâng că nu mai suportă cererile, adesea agasante, ale cerşetorilor postaţi la intrarea în magazine.

Cel mai mare scandal l-a declanșat un afiș din Catania, care a făcut referire la etnia cerșetorilor, potrivit ziarului La Sicilia. Textul complet al afişului sună astfel: ”Conducerea supermarketului roagă clienţii să nu dea de pomană ţiganilor din faţa intrării. Prin cerşetorie ei câştigă între 60 şi 80 de euro, bani pe care un muncitor calificat italian nu reuşeşte să-i câştige (într-o zi), dat fiind faptul că este vorba de o sumă netă, neimpozitată. Vă mulţumim pentru înţelegere”.

Asociaţia comunităţii rome din Italia a cerut într-un comunicat de presă ”eliminarea imediată a afişului care incită la ură rasială împotriva etniei rome”, deoarece este ”extrem de dăunător pentru demnitatea umană”. Asociaţia a cerut biroului naţional împotriva discriminării rasiale să înceapă o anchetă şi a apreciat că sărăcia în care trăiesc familiile de etnie romă este rodul anumitor decizii politico-instituţionale ale guvernelor aflate la conducere în Italia în ultimii 20 de ani. ”În Italia sunt 10 milioane de săraci. Minoritatea romă este printre cele mai excluse la nivelul populaţiei. Cerşetoria este unica formă de a obţine venituri pentru ca mii de oameni să nu moară de foame”, se mai scrie în comunicatul asociaţiei.

Conducerea supermarketului din Catania se apără şi spune că familia de romi care cere de pomană în faţa magazinului se află acolo de trei ani şi ”pune pe fugă clienţii, care sunt enervaţi de insistenţa cu care se cerşeşte”. ”Vin la program ca şi noi şi, când pleacă în concediu, trimit alte rude în locul lor şi ameninţă alţi cerşetori care vin să ceară de pomană”, a explicat un reprezentant al managementului. În plus, acesta spune că cifra de 60-80 de euro pe zi este cât se poate de ”corectă”, deoarece la sfârşitul unei ”zile de muncă”, ”ţiganii se înfiinţează la casele de marcat ca să ceară să le fie schimbate monedele în bancnote”.

S.Z.