12.1 C
București
luni, 18 octombrie 2021 - 21:32

Tutunul și citricele s-au scumpit cel mai mult în aprilie. Ouăle s-au ieftinit, într-o lună, cu 14%

spot_img

Tutunul și citricele s-au scumpit cel mai mult în aprilie. Ouăle s-au ieftinit, într-o lună, cu 14%

Tutunul s-a scumpit în luna aprilie cu 2,7% față de martie, aceasta fiind cea mai mare creștere lunară de preț, potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS). Pe locul doi au fost citricele, care s-au scumpit într-o lună cu 2,2%. Ouăle, pe de altă parte, s-au ieftinit cu aproape 14% față de martie.

Prețurile au rămas relativ stabile și în luna aprilie, după ce au crescut cu numai 0,1%. Astfel, inflația anuală a urcat ușor, în aprilie, la 5,29% față de 5,25% în luna martie. Prețurile alimentelor au crescut cel mai puțin, cu 0,02% față de martie.

”În luna aprilie 2013, față de luna anterioară, prețurile mărfurilor alimentare au rămas relativ stabile, în timp ce prețurile mărfurilor nealimentare și tarifele serviciilor au crescut cu 0,2%, respectiv cu 0,1%”, se arată în comunicatul de presă al INS.

La alimente, cele mai mari scumpiri s-au înregistrat la citrice și alte fructe meridionale, urmate de cartofi care s-au scumpit într-o lună cu aproape 2%. Berea s-a scumpit și ea cu 1%, la fel și fructele proaspete. În privința ieftinirilor, cel mai mult a scazut prețul ouălor, urmate de ulei și zahăr care s-au ieftinit cu aproape 1%.

La mărfurile nealimentare, cele mai mari scumpiri s-au produs la țigări, iar cea mai mare ieftinire, de 1,5%, s-a produs la combustibili. La capitolul servicii, s-au ieftinit transportul aerian și telefonia.

BNR a redus prognoza de inflație pentru 2013 de la 3,5% la 3,2%, iar pentru anul viitor a crescut-o de la 3,2% la 3,3%. Cât privește ținta de inflație pentru acest an, aceasta este de maximum 3,5%.

Cosmina Croitoru