12.2 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024 - 13:38
No menu items!

Țuțuianu: În noiembrie, România plătește prima rată pentru rachetele Patriot

spot_img

Ministrul Apărării Adrian Ţuţuianu a declarat miercuri că va exista un acord între Guvernul României şi cel al SUA referitor la achiziţia rachetelor Patriot, fiind necesară și o lege specială în Parlament. În luna noiembrie, urmează să se efectueze prima plată în contul acestei achiziţii.

„Aceste achiziţii se fac în interesul asigurării nevoii de securitate a României, dar şi respectării angajamentelor guvernamentale asumate în relaţia cu structurile NATO. Vom urmări achiziţia unor echipamente moderne, care să satisfacă pe deplin nevoile de securitate. Programul este încă în stadiul de analiză şi la momentul când vom avea toate detaliile o să le aducem la cunoştinţă public. Programul Patriot are şi o componentă de comuniune a tuturor ţărilor implicate şi suntem interesaţi pentru dezvoltarea în România a unor facilităţi de producţie a unor componente ale acestui sistem atât pentru nevoile noastre, cât şi pentru export, însă suntem prea devreme pentru a intra în detalii”, a spus Țuțuianu, într-o conferință de presă.

Acesta a mai explicat că este necesară achiziţia sistemului de rachete Patriot, în condiţiile în care rachetele sol-aer aflate în prezent în dotarea României sunt în mare parte depăşite fizic şi moral.

România se va alătura altor cinci ţări NATO care deţin sisteme Patriot – SUA, Germania, Spania, Grecia şi Olanda.

Întrebat când ar putea ajunge în România rachetele Patriot, ministrul Apărării a afirmat: „Un prim sistem anul viitor, mai departe contractul va avea o eşalonare în timp şi pe partea de intrări de componente, şi pe partea financiară. Mai departe implică negocieri, acestea se pot face după ce Congresul SUA aprobă acest transfer. Noi am estimat luna octombrie pentru că am luat în calcul termenele prevăzute de legislaţia din SUA, şi cât ne e nouă necesar să pregătim proiectul de lege. Textul e gata, apoi Camera Deputaţilor, Senat, promulgare, de acolo să ajungem la semnare şi o plată în acest an”.

Întrebat dacă nu are în vedere o altă ofertă şi dacă îşi canalizează energiile pentru Patriot, Adrian Ţuţuianu a răspuns scurt: „Corect”.

T.S.