23.9 C
București
joi, 21 septembrie 2023 - 23:10
No menu items!

Tușnad Băi, primul „oraș smart bear” din Europa. Un proiect care își propune să îmbunătățească relația om – carnivore mari

spot_img

Localitatea Tușnad Băi a fost aleasă în proiectul implementat de Asociaţia GeoEcologice Accent și WWF România care își propune să o transforme într-un „oraș smart bear”, unic în țară și Europa, relatează Agenția de presă Rador, care citează Radio Târgu Mureș.

Colaborarea între cele două organizații a rezultat în urma unei conferințe de anul trecut pe tema bunei coexistenței între oameni și urși într-o zonă binecunoscută pentru prezența carnivorelor mari.

„Mulțumită conferinței de anul trecut, pentru că acolo am început discuțiile și parteneriatul cu primăria locală, am început un fundraising din octombrie și până-n martie am strâns aproape 60 de mii de euro, prin efortul WWF România, din care vom pune în practică un proiect tehnic, fizic și practic, și asta e cel mai important lucru. Completează, în contecul local și a stakeholderilor, adică nu doar să discutăm și să încercăm să conștientizăm, ci și să facem ceva”, susține biologul Imecs Istvan, de la Organizaţia GeoEcologică Accent.

Din fondurile obținute, echipele locale de intervenție vor fi dotate cu echipamente specifice.

„Ideea este că am cumpărat din proiectul cu WWF echipament pentru echipa de intervenție locală și vom pune colare pe urșii care vor fi capturați în cadrul intervenților. Vom monitoriza mișcarea, comportamentul lor, strângem date și sigur ajutăm prin asta ca intervențiile să fie cât mai eficiente”, completează biologul.

Mai mult, o conferință și un festival tematic vor fi organizate în toamnă la Tușnad Băi pentru ca informațiile să ajungă la cât mai multe persoane. Acestea vor fi o completare a unui summit despre carnivorele mari care va avea loc la București.

Contribuţia pe care WWF – Fondul Mondial pentru Natură a adus-o se ridică la suma de 100.000 lei din finanţări proprii, la care se mai adaugă 190.000 lei provenind din campania de strângere de fonduri demarată în noiembrie 2022 sub titlul „Luna Urşilor”.

D.Constantin