18.9 C
București
vineri, 29 septembrie 2023 - 6:41
No menu items!

Turiștii care merg în Italia au scăpat de permisul sanitar. Unde mai este obligatorie masca de protecție

spot_img

Italia a relaxat din nou restricțiile sanitare, după prima etapă începută pe 1 aprilie, când a ieșit din starea de urgență. Turiștii care ajung în Peninsulă nu mai au nevoie de certificatul sanitar și vor purta masca de protecție doar în mijloacele de transport în comun și în unele spații închise.

Începând de la 1 mai, italienii nu vor mai avea nevoie de permis sanitar. Masca de protecție nu mai este obligatorie în baruri, restaurante şi birouri, dar trebuie purtată în mijloacele de transport în comun şi la cinematograf.

Ministrul italian al sănătăţii, Roberto Speranza, a semnat joi seară un decret prin care se ridică obligativitatea purtării măştii sanitare în cluburi de noapte, baruri şi restaurante ori în supermarketuri, precum şi la majoritatea locurilor de muncă, unde purtarea acesteia rămâne însă „foarte recomandată”.

Masca de protecţie continuă să fie obligatorie până pe 15 iunie în transportul în comun, la toate tipurile de spectacole – cinema, teatru, muzică – precum şi cazul activităţilor sportive desfăşurate la interior.

Purtarea măştii rămâne obligatorie pentru angajaţii sau vizitatorii din unităţile sanitare sau centrele pentru persoane vârstnice şi în şcoli, până la vacanţa de vară.

De asemenea, certificatul sanitar, fie în urma unui test negativ, fie a vaccinării, nu va mai fi obligatoriu de la 1 mai, în marea majoritate a cazurilor. Obligaţia de vaccinare rămâne în vigoare doar pentru personalul sanitar, până pe 31 decembrie.

Italia a înregistrat peste 163.000 de decese de la începutul pandemiei de COVID-19 și rămâne una dintre puținele țări europene care nu a ridicat în totalitate restricțiile sanitare.

E. Stan