-0.1 C
București
sâmbătă, 29 ianuarie 2022 - 3:46
No menu items!

Turişti surprinşi de o avalanşă în zona vârfului Negoiu. O persoană a fost scoasă din zăpadă după 10 ore

spot_img

Doi turişti au fost surprinşi, joi seară, de o avalanşă în masivul Făgăraş, la o altitudine de circa 2.300 m. Aceștia au fost recuperați de salvamontiști, unul dintre ei având fracturi la picioare.

“În zona vârfului Negoiu, la o altitudine de cca 2.300 m, 2 turişti au fost surprinşi de o avalanşă. Conform primelor date, unul dintre aceştia a suferit leziuni traumatice la nivelul membrelor inferioare, celălalt reuşind să iasă din avalanşă, fără a acuza dureri sau traumatisme vizibile. Date fiind condiţiile de noapte şi zona muntoasă periculoasă, realizarea unei misiuni de intervenţie cu un elicopter SMURD, dotat cu troliu, nu putea fi realizată în condiţii de siguranţă, aceasta putând pune în pericol întregul echipaj de la bord, astfel, o echipă de salvatori montani din cadrul Salvamont Sibiu a plecat pe cale terestră spre locul incidentului”, a anunțat Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU).

Pentru recuperarea celor două persoane au intervenit șapte salvamontiști și cu o echipă de sprijin formată din alți cinci salvatori.

“Din primele informaţii victima prezintă fracturi la membrele inferioare. Intervenţia este deosebit de dificilă, strat mare de zăpadă, temperaturi scăzute, timp de noapte, căi de acces dificile şi se estimează că acţiunea de salvare va dura cel puţin 10 ore”, au transmis reprezentanții Salvamont România.

Traseele turistice de deasupra cabanelor sunt declarate închise pe versantul nordic al munților Făgărașului din cauza riscului de avalanșă.

Din fericire, salvamontiștii au ajuns cu bine la cei doi.

“Au acordat primul ajutor medical turistei accidentate, au pregătit-o pentru transportul cu targa, respectiv imobilizarea membrelor afectate, protecție termică adecvată și administrare de analgezice, după care au pornit către cabana Negoiul. Aici au făcut un scurt popas pentru hidratare și refacerea echilibrului termic după care, au continuat imediat coborârea către baza muntelui unde sunt așteptați de ambulantele pregătite să îi preia pe cei doi”, a arătat Salvamont România, estimând că în jurul orei 8.00 cele două persoane vor fi predate la ambulanțe, una pentru transport la spital, cealaltă pentru un control medical de rutină.

                                                                                                                    Adina Silav