14 C
București
duminică, 24 octombrie 2021 - 20:03

Turismul din Bulgaria, în declin din cauza conflictului ucrainean. Care este situația în România

spot_img

Bulgaria este percepută de către vest-europeni ca făcând parte din zona de instabilitate politică din sud-estul Europei

Bulgaria 

Turismul din Bulgaria a înregistrat în această primăvară un declin cu 20% al numărului de rezervări early booking făcute de turiștii din Germania, Marea Britanie și Țările Scandinave.

Unul dintre principalele motive îl reprezintă, ca și în cazul Rusiei, conflictele violente din Ucraina, Bulgaria fiind percepută de către vest europeni ca făcând parte din zona de instabilitate politică din sud-estul Europei, explică Baiko Baikov, președintele Asociației Touroperatorilor și Agenților de Turism din Bulgaria, citat de novinite.com.

Din păcate, autoritățile centrale au neglijat importanța unei campanii de informare prin care să sublinieze că Bulgaria nu are niciun motiv să fie asociată cu situația tensionată din Ucraina. Motiv pentru care mulți dintre turiștii vest europeni care intenționau să vină pe litoralul nostru și-au amânat vacanțele și au ales destinațiile mediteraneene, în special cele din Italia și Spania

Baiko Baikov
președintele Asociației Touroperatorilor și Agenților de Turism din Bulgaria

Declinul cererii din partea turiștilor vest europeni ar putea fi compensat prin atragerea unui număr mai mare de turiști din Țările Balcanice, dar Bulgaria a optat pentru o campanie de publicitate axată doar pe piața din România, ignorând Serbia, Macedonia, Turcia și Grecia, conchide Baiko Baikov.

Potrivit Elenei Ivanova, președintele Uniunii Patronatelor din Sunny Beach, s-a înregistrat o creștere semnificativă a pieței din Grecia pe fondul săderilor numărului de rezervări early booking pentru Bulgaria făcute de turiștii vest europeni.

În schimb, directorul Institutului pentru Analize în Turism, Rumen Draganov, este optimist în privința gradului de ocupare a stațiunilor de pe litoral, estimând că acestea vor fi ocupate 100% în perioada 25 iulie – 30 august. Estimările sale se bazează pe faptul că, până în prezent, niciunul dintre marile contracte încheiate cu agențiile din Rusia și Ucraina nu au fost anulate.

În vara anului trecut, litoralul bulgăresc a fost vizitat de 451.905 de turiști germani, 141.737 de englezi și 121.294 de turiști din Țările Scandinave, potrivit Pressa Daily.

Citește mai departe aici

Olimpia Diaconiuc