20.2 C
București
vineri, 18 iunie 2021 - 11:55

Turcinov vorbeşte despre un referendum privind statutul ţării

spot_img

Oleksandr_Turchynov

Preşedintele interimar al Ucrainei, Oleksandr Turcinov, a vorbit, luni, despre posibilitatea organizării unui referendum privind statutul ţării în acelaşi timp cu alegerile prezidenţiale prevăzute pentru 25 mai, în declaraţiile susţinute în faţa Parlamentului, informează AFP.

„În ultimul timp se vorbeşte mult despre un referendum naţional, nu suntem împotriva organizării unui referendum în toată Ucraina care, dacă Parlamentul decide astfel, s-ar putea organiza în acelaşi timp cu alegerile prezidenţiale”, a declarat Turcinov în cadrul unei reuniuni a liderilor grupurilor politice, adăugând că este sigur că „majoritatea ucrainenilor s-ar pronunţa pentru o Ucraină indivizibilă, independentă, democratică şi unită”.

Separatiştii din estul ţării, între care unele grupări armate care au preluat controlul unor clădiri oficiale, cer la rândul lor organizarea unor referendumuri locale privind alipirea la Rusia sau o „federalizare” a ţării.

Rusia cere, de asemenea, o “federalizare”, considerând că aceasta este singura modalitate de a garanta “interesele legitime” ale regiunilor rusofone din estul şi sudul Ucrainei.

Autorităţile proeuropene de la Kiev, ajunse la putere după înlăturarea unui regim prorus la sfârşitul lui februarie, pe care Moscova nu le recunoaşte, au refuzat până în prezent orice idee de “federalizare”, ele privind acest faot ca pe o viitoare destrămare a ţării. Autorităţile proeuropene au promis însă, să propună reforme constituţionale care să meargă în sensul unei “descentralizări” în favoarea regiunilor. Este vorba în special despre autorizarea alegerii unor executive locale, care în prezent sunt desemnate de puterea centrală.

C.A.