23.6 C
București
vineri, 25 iunie 2021 - 7:27

Turcinov: Separatiştii vor fi trataţi ca “terorişti şi criminali”. Forţele de ordine au arestat zeci de separatişti proruşi la Harkov

spot_img

Oleksandr_Turchynov

Separatiştii proruşi vor fi trataţi ca “terorişti şi criminali”, a declarat marţi preşedintele interimar ucrainean Oleksandr Turcinov. Forţele de ordine au arestat aproximativ 70 de separatişti proruşi care atacau sediul administraţiei locale de la Harkov, în estul Ucrainei, a anunţat marţi filiala locală a Ministerului de Interne, informează AFP.

Activiştii proruşi, care au pătruns duminică în clădire, au părăsit instituția în noaptea de duminică spre luni, în urma unor negocieri şi a sosirii la faţa locului a ministrului de Interne Arsen Avakov. Tensiunea s-a menținut luni, când peste 1.000 de manifestanţi proruşi s-au adunat la faţa locului și s-au desfășurat confruntări cu contramanifestanţi proeuropeni.

Manifestanţi proruşi au aruncat luni seara cu cocteiluri Molotov asupra sediului administraţiei, incendiind două birouri de la parter, conform unor oficiali locali din cadrul ministerului.

După aceste incidente, forţele de ordine au lansat “o operaţiune antiteroristă care a securizat imobilul administraţiei locale în întregime”, iar aproximativ 70 de persoane au fost arestate pentru “separatism”, “tulburări în masă” şi “punerea în pericol a sănătăţii altor persoane”, susțin sursele manționate, care au adăugat că niciun foc de armă nu a fost tras.

Avakov a scris, în noaptea de luni spre marţi, într-un mesaj postat pe pagina de Facebook, că “operaţiunea antiteroristă a început. Centrul oraşului este încercuit. Nu vă fie frică”.

Un deputat, Nikolai Kniajiţki, care a reușit să dicute cu Avakov, a declarat, într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook, că operaţiunea a fost efectuată de către o unitate specială din cadrul forţelor Ministerului de Interne, unităţi militare aflate în suboedinea ministerului, şi anume “Jaguar”.

“Ei (membri ai unităţii Jaguar) sunt pregătiţi să intervină în est pentru a-i neutraliza pe criminali”, a scris el, referindu-se aparatent la oraşul Doneţk, unde separatiştii deţin în continuare controlul asupra sediului administraţiei locale şi au proclamat luni o “republică suverană”, cerând să fie alipiţi la Rusia.

Ministerul rus de Externe a denunţat marţi trimiterea unor trupe suplimentare, şi anume forţe din cadrul Ministerului de Interne, cu scopul de a interveni împotriva separatiştilor, Moscova avertizând totodată asupra riscului unui război civil în Ucraina

C.A.