19.8 C
București
luni, 2 octombrie 2023 - 15:03
No menu items!

Turcia va desființa tribunalele speciale care au condamnat sute de ofițeri

spot_img

Recep-Tayyip-Erdogan

Turcia va desființa tribunalele speciale care au judecat și condamnat sute de ofițeri pentru complot împotriva guvernului islamo-conservator aflat la putere din 2002, a anunțat marți premierul turc Recep Tayyip Erdogan, informează AFP.

„Intenționăm să desființăm tribunalele speciale”, a declarat premierul turc pentru presă, adăugând că atribuțiile acestor tribunale vor fi transferate unor instanțe penale superioare.

„Dacă nu mă înșel, există în prezent 133 de instanțe judecătorești superioare și opt tribunale speciale. Vom continua acest proces cu cele 133 de instanțe superioare”, a afirmat Erdogan referindu-se la procedurile în curs împotriva a sute de ofițeri.

Statul Major al armatei turce a depus recent cereri de revizuire în cazul a două procese care s-au încheiat în 2012 și 2013 prin condamnarea a sute de ofițeri, argumentând că probele utilizate au fost ‘manipulate’.

Premierul Erdogan, care până acum a făcut numeroase demersuri împotriva armatei considerată ostilă formațiunii sale politice Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP), și-a schimbat poziția afirmând că este de acord cu noi procese. Această schimbare are loc în condițiile în care premierul este afectat de anchetele de corupție care vizează zeci de oameni de afaceri și apropiați ai regimului său.

C.A.