9.2 C
București
marți, 26 octombrie 2021 - 12:36

Turcia va construi cel mai lat pod rutier suspendat din lume

spot_img

Turcia va construi cel mai lat pod rutier suspendat din lume

Turcia va construi un nou pod peste strâmtoarea Bosfor. Va costa trei miliarde de dolari şi va fi cel mai lat pod suspendat din lume. Lucrările de construcţie au fost inaugurate ieri, când Turcia a celebrat 560 de ani de la cucerirea Constantinopolului, actualul Istanbul, de către Imperiul Otoman, potrivit Digi24.

Piatra de temelie a noului pod a fost pusă de premierul turc Recep Tayyip Erdogan, în cadrul unei ceremonii la care au participat numeroşi demnitari, în frunte cu şeful statului.

Cu o lăţime de 59 de metri şi o lungime de un kilometru 300 de metri, podul situat în nordul strâmtorii Bosfor va avea opt benzi de circulaţie şi o cale ferată. Autorităţile speră astfel să descongestioneze traficul dintre malul european şi cel asiatic al Bosforului. Strâmtoarea este traversată în prezent de două poduri, pe care circulă aproximativ 600.000 de vehicule zilnic, aproape triplu faţă de capacitatea pentru care au fost proiectate.

Podul va purta numele primului calif otoman, sub conducerea căruia Imperiul a cunoscut o amplă expansiune: Yavuz Sultan Selim.

Podul va fi construit de un consorţiu turco-italian, iar lucrările vor fi încheiate la 29 mai 2015, astfel încât să coincidă cu celebrarea a 562 de ani de la cucerirea Constantinopolului.

C.I.