17.5 C
București
duminică, 1 octombrie 2023 - 6:14
No menu items!

Turcia își alege președintele. Se termină domnia lui Erdogan, după 20 de ani?

spot_img

Milioane de alegători din Turcia votează, duminică, în al doilea tur de scrutin, pentru a-și alege următorul președinte. Turcii au de optat între Recep Tayyip Erdogan și principalul său contracandidat, Kemal Kilicdarogl.

Primul tur a avut loc pe 14 mai, când niciun candidat nu a depășit procentul de 50% din voturi, necesare pentru a fi declarat învingător. Secțiile de vot se închid duminică la ora 17.00, iar rezultatele sunt așteptate câteva ore mai târziu.

Erdogan, în vârstă de 69 de ani, conduce Turcia din 2003, când a devenit prim-ministru. Inițial, el a fost aclamat pe scară largă ca un democrat islamist care a promis să facă din țara predominant musulmană și membră NATO o punte între lumea musulmană și Occident. Criticii l-au acuzat că a împins Turcia spre un regim dictatorial, cu decizii pe care le-a luat unilateral, astfel că a declanșat și crize politice, juridice, dar și o criză economică profundă. Conform sondajelor, Erdogan pare a fi în continuare într-o poziție puternică pentru a câștiga un nou mandat de 5 ani.

Din opoziția unită recent, contracandidatul său este Kemal Kilicdaroglu, un funcționar public pensionat, care a promis să restabilească democrația turcă și independența organismelor de stat, cum ar fi banca centrală, îmbunătățind în același timp legăturile cu Occidentul.

Turcia este țară NATO și se află în topul celor mai mari 20 de economii ale lumii.