16.1 C
București
luni, 27 mai 2024 - 0:56
No menu items!

Turcia: Încă 337 de sentințe pe viață pentru puciul din 2016. Peste 4.500 de condamnați până acum

spot_img

Un tribunal turc a condamnat joi 337 de persoane, printre care ofiţeri şi piloţi, la închisoare pe viaţă, la finalul principalului proces asupra tentativei de lovitură de stat eşuate care l-a vizat în 2016 pe preşedintele Recep Tayyip Erdogan, informează joi AFP, preluată de Agerpres.

Aceste persoane au fost declarate vinovate de „tentativă de răsturnare a ordinii constituţionale”, de „tentativă de asasinare a preşedintelui” şi de „omucideri voluntare”, conform unui rezumat al sentinţei judecătoreşti obţinut de France Presse.

Printre persoanele condamnate figurează piloţi care au bombardat mai multe clădiri emblematice ale capitalei turce Ankara, precum Parlamentul, şi ofiţeri şi civili care au condus lovitura de stat de la baza militară de la Akinci.

La capătul unui proces în care au compărut aproape 500 de inculpaţi, 60 dintre aceştia au primit diferite pedepse cu ani de închisoare, iar 75 au fost achitaţi.

Tentativa de lovitură de stat din noaptea de 15 spre 16 iulie 2016 s-a soldat oficial cu 251 de morţi, în afara puciştilor, şi peste 2.000 de răniţi. Evenimentul, care a traumatizat Turcia, a declanşat epurări de amploare şi l-a determinat pe preşedintele Erdogan să-şi extindă prerogativele.

Ankara îl acuză pe predicatorul Fethullah Gülen, un fost aliat al lui Erdogan, de orchestrarea tentativei de puci. Gülen, aflat în exil în SUA, neagă orice implicare.

Procesul care s-a încheiat joi începuse în 2017, în cea mai mare sală de audieri din ţară, special construită în complexul penitenciar Sincan, în provincia Ankara.

În ciuda pandemiei, numeroşi apropiaţi ai victimelor au făcut deplasarea joi pentru a asista la ultima audiere, desfăşurată sub supravegherea unui important dispozitiv de poliţie.

‘S-a făcut justiţie. Statul nu a lăsat sângele martirilor şi răniţilor nerăzbunat’, a declarat pentru AFP Ufuk Yegin, preşedintele unei asociaţii de rude ale victimelor.

Fethullah Gülen era şi el judecat, în contumacie, la fel ca Adil Oksüz, un profesor de teologie pe care Ankara îl consideră şeful operativ al puciştilor. Dosarele lor au fost disjunse pentru o altă procedură judiciară.

După puciul eşuat, autorităţile turce îi vânează fără încetare pe susţinătorii lui Gülen şi au declanşat represalii de o amploare fără precedent în istoria modernă a Turciei. Mai multe zeci de mii de persoane au fost arestate şi peste 140.000 au fost destituite sau suspendate din funcţie. Valul de arestări continuă şi în prezent, chiar dacă într-un ritm mai puţin intens.

Alte procese, cu un număr şi mai mare de acuzaţi, sunt în desfăşurare. Peste 520 de persoane sunt judecate într-un proces având legătură cu activităţile gărzii prezidenţiale în timpul puciului eşuat. Nu mai puţin de 290 de procese legate de tentativa de puci s-au încheiat deja, în timp ce alte nouă continuă.

Până acum, tribunalele au condamnat aproape 4.500 de persoane, aplicând pedepse cu închisoare pe viaţă pentru mai mult de 3.000 dintre ele, conform cifrelor oficiale.