30 C
București
marți, 27 iulie 2021 - 12:46

CRIZA DIN TURCIA. Erdogan avertizează UE

spot_img

Turcia continuă disputa cu Uniunea Europeană. Într-un interviu acordat postului german de televiziune ARD, Recep Erdogan îi ceartă din nou pe europeni: îi acuză că sunt ipocriţi şi nu îşi respectă promisiunile, transmite digi24.ro.

În plus, liderul de la Ankara a susținut că Uniunea Europeană nu a trimis niciun ban din cele aproape şase miliarde cu care s-a angajat să sprijine Turcia ca parte a controversatului acord semnat pentru a opri criza refugiaţilor.

„Prietenii noştri europeni, guvernele europene, nu sunt sincere. În jur de 3.000.000 de refugiaţi din Siria şi din Irak sunt în acest moment în Turcia. Turcia i-a primit pe aceşti oameni. Iar UE nu şi-a respectat promisiunile în acest caz. Toate cheltuielile pe care le-au făcut până acum, numai din fondurile statului se ridică la 12 miliarde de dolari. De la ONG-uri am primit tot atât. Dar de la UE nu am primit până acum niciun sprijin de asemenea natură”, a spus Erdogan. 

Acordul dintre UE și Ankara prevedea, pe lângă acordarea de fonduri de către UE, și retrimiterea în Turcia a oricărei persoane care ajunge în mod ilegal în Grecia după 20 martie, inclusiv a solicitanților de azil sirieni. În schimb, pentru fiecare sirian retrimis în Turcia, un altul urma să fie “reinstalat” din Turcia în UE, în limita a 72.000 de locuri.

R.D.