13.9 C
București
miercuri, 29 mai 2024 - 7:27
No menu items!

Turcia, avertizată de Moscova cu puțin timp înainte de lovitura de stat

spot_img

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, ar fi fost avertizat de Moscova cu privire la iminenţa producerii unei lovituri de stat, cu doar câteva ore înainte de declanşarea acesteia, anunţă agenţia iraniană Fars News Agency (FNA), care citează surse diplomatice de la Ankara, informează Mediafax.

Potrivit agenţiei de presă, care preia informaţiile vehiculate de media arabe, surse diplomatice turce au declarat că Serviciul Naţional de Informaţii din Turcia a primit avertizări privind pregătirea unei lovituri de stat militare de la serviciile secrete ruse.

Avertizările se bazau pe analiza datelor obţinute de forţele ruse din regiune în urma interceptării „unor mesaje militare secrete şi transmisiuni radio codate, care indicau faptul că armata turcă se pregăteşte de iniţierea unei lovituri de stat”.

Interceptările făceau în special referire la planul complotiştilor de a trimite mai multe elicoptere militare, care să vizeze hotelul unde se afla Erdogan, cu scopul de a-l lua prizonier sau elimina.

Sursele diplomatice „nu erau sigure în ceea ce priveşte staţia rusă care interceptat transmisiunile, dar au spus unitatea de informaţii armatei ruse dislocată la Khmeimim, în provincia Lattakia din nordul Siriei, potrivit relatărilor, ar fi echipată cu un sistem electronic şi de interceptare a convorbirilor capabil să adune informaţii extrem de sensibile”, notează agenţia Fars, potrivit TASS.

Emanuel Stan