1.6 C
București
luni, 6 decembrie 2021 - 10:23
No menu items!

Turcia anulează bursele studenţilor care participă la proteste

spot_img

Turcia anulează bursele studenţilor care participă la proteste

Statul turc va anula bursele studenţilor care participă la proteste, potrivit unei dispoziţii a Înaltei Instituţii de Burse şi Cămine Studenţeşti din această ţară.

Conform dispoziţiei publicate săptămâna aceasta, toţi studenţii implicaţi în acţiuni de anarhie şi terorism, sau care au comportamente care încalcă dreptul la învăţământ (rezistenţă, boicot, ocupare, înscrisuri, cântece sau sloganuri) vor rămâne fără bursă, indiferent dacă este vorba de participare activă, sau doar o tentativă, penalizându-se aceste fapte „în instituţiile de învăţământ pe care le frecventează, precum şi în cămine sau în locul de reşedinţă, atât individual cât şi colectiv, în toate formele sale”, informează vineri ziarul ABC.

Este vorba de un articol mai vechi, care este în vigoare din 1997, însă faptul că Instituţia Burselor a decis să-l readucă acum în atenţie trezește temeri că ar putea fi vorba de un act de avertisment sau de represalii faţă de protestele antiguvernamentale din luna iunie, declanșate în parcul Gezi din Istanbul.

Cu toate acestea, ministrul tineretului şi sportului, Suat Kiliç, a respins această posibilitate.

„Ştirea că vor fi retrase bursele acordate studenţilor universitari, care au participat la protestele din parcul Gezi, este o minciună sfruntată, un produs al imaginaţiei. Măsura invocată ca bază a acestei ştiri a fost aprobată în 1997, prin urmare înainte ca aceşti mincinoşi să cunoască locul în care va fi amplasat parcul Gezi”, a asigurat Kiliç pe contul său de Twitter.

Premierul turc, Recep Tayyip Erdogan, în urmă cu două săptămâni, a anunţat că din următorul an universitar, agenţii privaţi de pază care asigurau securitatea universităţilor vor fi înlocuiţi cu agenţi de poliţie, pentru a-i controla pe studenţi. „Nu am vrea să-i vedem pe tineri umblând pe acolo cu cocteiluri Molotov, macete şi altele”, a subliniat premierul.

T.E.