3.1 C
București
sâmbătă, 4 decembrie 2021 - 22:38
No menu items!

Turcia amenință că dă drumul refugiaților dacă UE nu elimină vizele pentru cetățenii săi

spot_img

Turcia amenință că nu va respecta acordul asupra migranților încheiat în acest an cu Uniunea Europeană, dacă cetățenii săi nu vor fi scutiți de vize.

Ministrul turc de externe a dat un ultimatum Blocului Comunitar să acorde scutire de vize pentru cetățenii turci până în octombrie, relatează DPA și Reuters. „Dacă nu se ajunge la o liberalizare a vizelor, vom fi obligați să ne distanțăm de acordul asupra returnării migranților din 18 martie”, a declarat ministrul de externe Mevlut Cavusoglu ziarului german Frankfurter Allgemeine Zeitung. El a adăugat că guvernul turc așteaptă o dată precisă a liberalizării vizelor.

Acordul asupra migrației funcționează deoarece Turcia a luat „măsuri foarte serioase”, inclusiv acțiuni împotriva traficanților de persoane, a declarat Cavusoglu ziarului german. „Dar toate acestea depind de ridicarea obligativității vizelor pentru cetățenii noștri, iar acesta este un articol în acordul din 18 martie”, a subliniat ministrul. Potrivit lui Cavusoglu, comentariile sale nu înseamnă o amenințare, notează DPA.

Acces fără vize în UE – recompensa principală pentru colaborarea Ankarei în oprirea fluxului de migranți în Europa – a făcut obiectul unor întârzieri din cauza unei dispute asupra legislației antiteroriste turce și reprimării lansate de Ankara după puciul eșuat, printre criteriile neîndeplinite pentru ridicarea vizelor, amintește Reuters.

UE a ajuns la un acord amplu cu Turcia în martie vizând oprirea fluxului de migranți și a solicitanților de azil care încearcă să ajungă în bloc. În schimb, blocul a fost de acord să plătească pentru proiecte pentru refugiați în Turcia și a oferit perspectiva de a călători fără vize pentru cetățenii turci care vizitează UE, printre alte beneficii.

Obligativitatea vizelor pentru cetățenii turci care călătoresc în UE urma inițial să fie ridicată în iulie.

Comisarul european Guenther Oettinger a declarat recent că nu vede ca UE să acorde scutire de vize turcilor în acest an din cauza politicii de reprimare în masî adoptată de Ankara după lovitura de stat militară eșuată de la mijlocul lunii iulie.

Emanuel Stan