15.6 C
București
miercuri, 7 iunie 2023 - 5:02
No menu items!

Turcia adăpostește peste 100.000 de sirieni refugiați

spot_img

 

refugiati sirieni

Conflictul armat putere-opoziţie a creat o stare generală de panică în rândul sirienilor, care s-au refugiat în număr mare în Turcia, depășind 100.000, au comunicat surse oficiale turce, preluate de AFP.

Conform Direcţiei pentru situaţii de urgenţă aflată în subordinea primului ministru Recep Tayyip Erdogan, 100.363 sirieni au fost adăpostiți în 13 tabere de refugiaţi instalate în provincii din sud-estul Turciei, la graniţa cu Siria. Mii de sirieni care au trecut granița în Turcia nu au fost înregistraţi, deoarece au locuit la rude.

În vara anului 2012, a fost stabilită de către guvernul de la Ankara o limită superioară a numărului de refugiaţi sirieni pe care îi poate primi în Turcia. Această limită era de 100.000 de refugiați.  Ulterior, a fost anunțată posibilitatea unei suplimentări a acestui număr, în condițiile unui sprijin extern.

În acest context, ministrul turc pentru afaceri europene Egemen Bagis a solicitat Uniunii Europene să accepte refugiaţi sirieni.

În vederea reducerii afluxului de refugiaţi, Ankara a solicitat Consiliului de Securitate al ONU să înființeze zone-tampon sub protecţia sa pe teritoriul sirian. Pentru moment, solicitarea a rămas fără răspuns.