4 C
București
marți, 30 noiembrie 2021 - 5:06
No menu items!

Turcia acuză SUA de spionaj. Însărcinatul cu afaceri american, convocat la Ankara

spot_img

Deși spionează autoritățile de la Ankara, SUA sunt unul dintre principalii furnizori de informații în lupta împotriva rebelilor Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK)

 Recep Tayyip Erdogan: „Complotul” împotriva guvernului turc a fost „dejucat”

Autoritățile turce l-au convocat luni pe însărcinatul cu afaceri american la Ankara în urma apariției unor informații în presă privind activitățile de spionaj ale SUA pe teritoriul Turciei, a declarat vicepremierul turc Bulent Arinc, relatează AFP și Reuters.

“Noul ambasador american nu este încă la post, dar însărcinatul său de afaceri a fost convocat la Ministerul de Externe pentru a oferi explicații”, a anunțat Arinc, la finalul unui consiliu de miniștri.

Săptămânalul german Der Spiegel a dezvăluit în ediția sa de duminică, că serviciile de informații americane și britanice desfășoară o intensă supraveghere electronică asupra guvernului turc, aliat al lor în cadrul NATO.

Potrivit Der Spiegel, care susține că a avut acces la documente făcute publice de fostul consultant al serviciilor americane de informații Edward Snowden, Agenția de Securitate Națională (NSA) a SUA spionează din 2006 calculatoarele celor mai înalți oficiali turci, pentru a cunoaște intențiile liderului islamo-conservator Recep Tayyip Erdogan.

În fruntea guvernului din 2003, Erdogan a fost ales președinte la 10 august și și-a început joi mandatul de cinci ani în noua funcție.

NSA “a plasat Turcia pe același nivel ca Venezuela și la un nivel chiar mai ridicat decât Cuba, în termeni de prioritate americană în materie de culegere de informații”, scrie săptămânalul german.

“Vom evoca această chestiune, care preocupă Turcia, la întâlnirea cu ceilalți lideri”, cu ocazia Summitului NATO de la Newport (Țara Galilor), care va avea loc joi și vineri, a subliniat luni Erdogan.

În urmă cu două săptămâni, Der Spiegel a publicat un prim articol în care se spunea că serviciile secrete germane, la rândul lor, supraveghează Turcia. Guvernul turc l-a convocat atunci pe ambasadorul Germaniei în Turcia pentru a-i transmite „preocuparea” sa.

În noul articol, revista germană explică faptul că, deși spionează autoritățile de la Ankara, SUA sunt de asemenea unul dintre principalii furnizori de informații în lupta împotriva rebelilor Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

 C.T.