10.5 C
București
marți, 19 octombrie 2021 - 6:33

Tunisia/prezidențiale: președintele Marzouki și Essebsi la egalitate

spot_img

Autoritățile tunisiene au insistat asupra caracterului istoric al acestor prime alegeri prezidențiale libere din Tunisia independentă

 Moncef-Marzouki

Echipa de campanie a președintelui tunisian Moncef Marzouki a estimat că președintele aflat la final de mandat este la egalitate cu favoritul alegerilor prezidențiale de duminică, Beji Caid Essebsi, și că un al doilea tur va fi necesar pentru a-i departaja, informează AFP.

“În cel mai rău caz suntem la egalitate și în cel mai bun avem un avans de 2 la 4%”, a declarat pentru presă directorul de campanie al lui Marzouki, Adnene Mancer. “Intrăm în al doilea tur cu mari șanse” față de Essebsi, a adăugat el, citat de AFP.

Tabăra Essebsi revendicase anterior un mare avans, estimând că nu este foarte departe de o victorie din primul tur.

Mancer a mai declarat că se teme de “fraude” în favoarea lui Essebsi și a chemat observatorii electorali la vigilență.

După-amiază, campania președintelui Marzouki a acuzat deja susținătorii lui Essebsi că au vrut să atace biroul său de vot.

Publicarea de sondaje la ieșirea de la urne a fost interzisă în Tunisia.

Autoritățile tunisiene au insistat asupra caracterului istoric al acestor prime alegeri prezidențiale libere din Tunisia independentă, președinții precedenți, Habib Bourguiba și Zine El Abidine Ben Ali, făcând uz de plebiscit și de falsificări pentru a se face realeși cu scoruri ce depășeau 90% din voturi.