10.4 C
București
joi, 23 septembrie 2021 - 11:15

Tudorel Toader: A venit vremea clarificărilor la DNA

spot_img

Ministrul justiției, Tudorel Toader, a declarat, luni, că a venit vremea clarificărilor la DNA, precizând că inspectorii fac verificări şi că vor fi luate măsuri proporţionale cu disfuncţionalităţile constatate.

În opinia ministrului, partea bună a scandalului de la DNA, spune ministrul, este că sunt scoase la lumină eventuale neconcordanţe. „A venit vremea clarificărilor la DNA. Am cerut ca activitatea DNA să se desfăşoare în limite constituţionale. Susţinem cu toată convingerea continuarea luptei împotriva corupţiei dar vă rog să reţinem că nu însemnă numai DNA, numai aplicare de pedepse”, a spus Tudorel Toader.

Ministrul justiţiei a vorbit despre „tragedia” prin care trec oameni despre care se dovedește că sunt nevinovați, deși au fost arestați, anchetați și chiar condamnați. Tudorel Toader a arătat că evaluarea de fond a fost dispusă și pentru că atât DNA cât și Parchetul General sunt instituții la care nu s-au făcut controale de zece ani.  „Am sesizat Inspecţia Judiciară pentru a face evaluarea de fond privind activitatea managerială la DNA şi Parchetul General De ce? Pentru că la cele două nu au fost făcute evaluari de fond din 2007, de zece ani. Zece ani o instituţie să nu fie verificată, nu ştiu dacă e tocmai în regulă. (..) Sper să se constate că nu avem o justiţie selectivă, să se constate că sesizările au fost puse pe rol cu celeritate, să răspundă acelei cerinţe de soluţionare în termen rezonabil. Avem nevoie de o justiţie dreaptă, susţinem prevenirea şi combaterea corupţei dar sunt obligată să nu văd numai partea pozitivă ci şi pe cea negativă, că, din păcate, mulţi cetăţeni sunt arestaţi, anchetaţi, condamnaţi ca ulterior să se constate că sunt nevinovaţi, ceea ce este o adevărată tragedie şi mai mult decât o pată neagră pentru justiţia din România. (..) Faptul că sunt aceste discuţii în interiorul DNA are o parte pozitivă, că sunt scoase la suprafaţă eventualele disfuncţionalităţi, neconcordanţe, măsuri pe care unii sau alţii le subliniază. Nu am vorbit cu Codruţa Kovesi. Vă asigur că măsurile propuse vor vi proporţionale disfuncţionalităţii constatate”, a declarat ministrul.

Andrei Tudor