10.1 C
București
sâmbătă, 16 octombrie 2021 - 8:26

Tudorel Toader, scrisoare către Financial Times: Kovesi nu este potrivită pentru a fi șeful Parchetului European

spot_img

Ministrul justiției, Tudorel Toader, a transmis o scrisoare publicației britanice Financial Times în care susține că Laura Codruta Kovesi nu este potrivită pentru funcţia de procuror şef al Parchetului European.

„Nu am nimic personal împotriva Laurei Codruta Kovesi, unul dintre cei trei candidaţi la funcţia de procuror şef al Parchetului European. Dar din toate dovezile pe care le-am văzut – de la judecători, procurori și alte surse credibile – ea nu ar trebui să fie numită în această poziție extrem de importantă. Laura Codruta Kovesi nu a fost revocata anul trecut din fruntea DNA pentru că a ţintit politicieni corupţi. A fost revocata pentru că a încălcat legea. CCR a spus asta. Strategia de investigaţii a doamnei Kovesi a fost bazată pe constrângere. După ce doamna Kovesi a plecat de la DNA am descoperit că, timp de patru ani, perioada în care a fost la conducere, au fost deschise 3.420 de investigaţii ale DNA împotriva judecătorilor şi procurorilor, peste jumătate di magistraţii din ţară. Acesta investigaţii au rămas deschise şi nu au fost trimise în judecată niciodată. Erau folosite pentru a constrânge sistemul judiciar”, se arătă în scrisoarea lui Tudorel Toader.

În scrisoare, ministrul vorbeşte și despre Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, care “a preluat 1.422 dosare de la DNA”, iar “în jur de 70% au fost sesizări din oficiu, nu ca rezultat al unor plângeri sau sesizări externe”.

“Cele mai multe au rămas deschise cel puţin 2 ani şi, potrivit raportului, au fost deschise ca răspuns la hotărârile care nu răspundeau dorinţelor DNA. Dana Gîrbovan, preşedintele Uniunii Naţionale a Judecătorilor, a numit raportul «șocant»”, mai scrie Tudorel Toader.

Ministrul susţine că atunci când un judecător sau procuror nu ceda presiunilor, se începea cercetarea pentru că persoană în cauză “să poată fi suspendată din funcţie şi eliminată din cazurile în care DNA avea un interes”.

Toader vorbeşte despre “modificări ale transcrierilor convorbirilor telefonice, dovezi false, denunțuri false ale martorilor”, găsite în dosarele DNA.

“Aceasta nu este justiție. Parchetul European trebuie să urmărească infractorii, dar nu prin sacrificarea respectării drepturilor omului și a procesului corespunzător”, încheie ministrul.

Scrisoarea vine după ce, săptămâna trecută, Financial Times a publicat un articol în care jurnaliştii scriau ca Laura Codruta Kovesi este femeia potrivită pentru postul de procuror şef european.

Andrei Tudor