Tudorel Toader s-a dezlănțuit la adresa lui Iohannis. Cei patru candidați la șefia DNA pot fi respinși, dacă nu corespund

Ministerul Justiției a anunțat, luni seară, oficial, procurorii care și-au depus candidatura pentru concursul privind ocuparea postului de șef al DNA, aceștia fiind Marius Iacob, Florentina Mirică, Elena Grecu și Cristian Lazăr. În zilele următoare, ei vor avea interviurile cu Tudorel Toader.

Imediat după anunțul oficial, Tudorel Toader a avut o intervenție telefonică la România TV, unde s-a dezlănțuit la adresa lui Traian Băsescu și a lui Klaus Iohannis. Dacă pe fostul președinte l-a taxat pentru numirea Laurei Codruța Kovesi la șefia DNA, pe actualul șef al statului l-a ”urecheat” pentru că a numit un șef la DIICOT la mai mult de o lună de la propunerea oficială. În plus, Toader a atras atenția că e posibil ca niciunul dintre cei 4 candidați la conducerea DNA să nu fie selectați, iar procedura să fie reluată.

”Decizia CCR spune că ministrul și președintele trebuie să aibă un dialog instituțional și loial pentru standardele de drept. Mâine vor fi verificate cele 4 dosare sub aspectul îndeplinirii condițiilor de legalitate, iar apoi vom proceda la interviuri. Patru candidați pot fi terminați într-o singură zi, dar avem și 2-3 zile la dispoziție. Vom spune la finalul acestei luni pe cine am selectat. Apoi vom sesiza CSM, care va da avizul consultativ, sperăm să fie emis cât mai repede și să fie favorabil.

Să nu uităm că, la ultimul mandat, cineva, nu spun cine (n.r Traian Băsescu), a numit șef la DNA deși avizul CSM a fost negativ. La ultima numire nu a mai fost nicio procedură, nici transparență, nici membri în comisie, ci s-a propus reînvestirea doamnei.

Avem 5 membri în comisie, avem criterii, evaluăm dosarul, programul managerial, tragem o concluzie și trimitem la CSM. De acolo vine avizul consultativ și o transmitem la președinte cu speranța că îl va desemnat într-un interval cât mai scurt. Apreciem numirea chiar dacă numai o lună de citire, relexie, înțelegere și așa mai departe.

Procedura nu exclude ca cei din Comisie să nu se oprească la niciunul dintre candidați. Reluăm procedura dacă se ajunge acolo. Poți candida singur și să ieși pe locul 2. Nu înseamnă că dacă sunt 4 vom selecta unul dintre ei”, a spus Tudorel Toader la România TV.

NICIUN COMENTARIU