16.2 C
București
joi, 28 octombrie 2021 - 15:46

Tudorel Toader: Președintele nu are nici o abilitare legală pentru evaluarea procurorilor de rang înalt

spot_img

La scurt timp după ce Curtea Constituțională i-a aprobat sesizarea, reacția ministrului justiției, Tudorel Toader, nu a întârziat să apară. CCR a constatat, miercuri, că există conflict între puteri în cazul respingerii revocării şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi.

Decizia CCR valorifică principiul constituţional potrivit căruia procurorii îşi desfăşoară activitatea sub autoritatea ministrului justiţiei. Preşedintele României nu are nici o abilitare legală pentru evaluarea competenţelor profesionale sau manageriale ale procurorilor de rang înalt, spre deosebire de ministrul justiţiei care are astfel de competenţe, stabilite atât la nivel constituţional cât şi la nivel infraconstituţional”, a scris, miercuri, ministrul justiției, Tudorel Toader, pe pagina sa personală de Facebook

Curtea Constituțională a publicat, miercuri, decizia prin care a constatat existența conflictului de natură constituțională între Președinție și Guvern, obligându-l pe Klaus Iohannis să emită decretul de revocare a Laurei Codruța Kovesi.

Potrivit deciziei publicate, miercuri, Curtea Constituțională a constatat, cu majoritate de voturi, „existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Ministrul Justiţiei şi Preşedintele României, generat de refuzul Preşedintelui României de a da curs propunerii de revocare din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, doamna Laura Codruţa Kovesi”. Prin urmare, judecătorii îl obligă pe președintele României „să emită decretul de revocare din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, doamna Laura Codruţa Kovesi”.

Curtea Constituțională a precizat că decizia este general obligatorie și va fi comunicată președintelui României, Guvernului și ministrului justiției. Motivarea acestei hotărâri va fi redactată și dată publicității săptămâna viitoare, cel mai probabil marți, după care președintele Kalus Iohannis va „decide în consecință”, după cum chiar el a declarat înainte pronunțării: „Aștept motivația, o voi citi, o voi analiza și voi decide în consecință”, a precizat Klaus Iohannis, la Târgul de carte Bookfest, organizat în această perioadă la Romexpo, răspunzând întrebărilor jurnaliștilor prezenți la acel eveniment.

Olimpia Diaconiuc