Tudorel Toader, noi dezvăluiri despre Augustin Lazăr: Cum i-a răsplătit procurorul general pe cei care l-au controlat și evaluat

Ministrul justiției, Tudorel Toader, a făcut, joi seara, în emisiunea “Sinteza zilei”, realizată de Mihai Gâdea, la Antena 3, noi dezvăluiri legate de activitatea lui Augustin Lazăr, dar și de modul în care a acesta a fost numit în funcția de procuror general al României. Ministrul justiției a arătat, printre altele, cum a “răsplătit” Lazăr procurori care l-au evaluat sau controlat cu funcții în Parchetul General. 

Potrivit lui Toader, o fostă consilieră a fostului ministru al justiției Raluca Prună, ce a făcut parte din Comisia de la MJ care a evaluat, în 2016, candidații la postul de procuror general al României a primit ulterior un post de consilier al procurorului general Augustin Lazăr. În plus, cele trei procuroare din cadrul Inspecției Judiciare care au verificat activitatea lui Augustin Lazăr la conducerea Parchetului General au fost “răsplătite”, ulterior controlului favorabil lui Lazăr, cu funcții în Parchetul General. 

La momentul în care Augustin Lazăr era audiat pentru funcția de procuror general, din comisie făcea parte și o distinsă doamnă de la Ministerul Justiției. Ulterior, când a ajuns la Parchetul General, pe cine a luat domnul Lazăr? Pe doamna consilier de la Ministerul Justiției, nu, transfer de încredere? A făcut Inspecția Judiciară o anchetă la Parchetul General, au fost trei doamne și a ieșit un raport majoritar favorabil. Pe cine a luat Augustin Lazăr la Parchetul General? Pe cele trei doamne.“, a declarat ministrul justiției la Antena 3.

“Nu cred că eu trebuie să explic un lucru care e de domeniul evidenței. (…)Toate cele 20 de puncte pe care le-am prezentat sintetic sunt și rămân valabile. Eu am o convingere mai veche despre domnul Augustin Lazăr și pe care din păcate mi-o consolidez. Dacă eu eram ministru la vremea respectivă, nu intra în procedura de numire. De ce? Nici măcar nu a trimis dosarul la MJ (…). Categoric e o încălcare a legii, dar dacă sintetizez: dosarul la înscriere nu era complet, recunoaște ministrul justiției de atunci, chiar dacă era incomplet trimite la CSM, CSM avizează, dar nu face nicio trimitere la cele două probleme, apoi trimite la MJ și MJ la Președinție. În dosar nu am găsit cele 10 lucrări, dar am găsit această ordonanță de clasare și zic – probabil că face parte din categoria altor înscrisuri prezentate de candidat. Rămâne întrebarea: Ce caută ordonanța semnată de altcineva, redactată de altcineva, în dosar?”, a spus Tudorel Toader la “Sinteza Zilei”.

“Sper să îmi dați dreptate, dacă nu acum, măcar la un moment dat: Justiția trebuie resetată.”, a conchis Tudorel Toader. 

R.D.

 

NICIUN COMENTARIU