5.9 C
București
miercuri, 7 decembrie 2022 - 16:30
No menu items!

Tudorel Toader, mesaj dur pentru CSM. Ce spune despre extrădarea lui Sebastian Ghiță

spot_img

Ministrul justiției, Tudorel Toader, le-a transmis luni un mesaj dur membrilor Secției pentru procurori a Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), care au dat aviz negativ solicitării de revocare a Laurei Codruța Kovesi. Toader așteaptă motivarea acestora pentru a trimite mai departe cererea de revocare a șefei DNA către Klaus Iohannis.

„Eu am făcut afirmațiile pe care le-am făcut și pe care mi le mențin. Le este greu să motiveze contra evidenței. Uniunea Europeană (UE) se adresează Poloniei să respecte statul de drept. Este grav dacă într-o țară nu se respectă hotărârile CCR și s-a ajuns la aceste tensiuni între Polonia și UE. Este greu să explici că un demnitar încalcă, în jumătate de an, de trei ori Constituția, generează trei conflicte juridice de natură constituțională, după care pe acel demnitar să-l feliciți. (…)Va ajunge la președinte imediat ce vor face efortul de a găsi argumente contra evidenței raportului pe care eu l-am făcut.”, a declarat Tudorel Toader pentru Antena 3. 

Tot luni dimineață, ministrul justiției a oferit noi detalii legate de extrădarea lui Sebastian Ghiță. Potrivit lui Tudorel Toader, Ministerul Justiției va trimite noi documente în Serbia.

Documentele solicitate (de partea sârbă – n.r.) se refereau la natura și conținutul faptelor săvârșite. Adică, modul de desfășurare a activității infracționale, pentru că știți că este și condiția aceea a dublei incriminări. Prin urmare, judecătorii din Serbia au solicitat, suplimentar, referiri cu privire la natura, conținutul, modul de desfășurare a activității infracționale. Documentele au ajuns la Ministerul Justiției săptămâna trecută. Ministerul Justiției a solicitat Curții de Apel Ploiești informațiile necesare. Le-am primit. Astăzi (luni – n.r.), vom primi de la Curtea de Apel Ploiești originalul documentelor respective și, în momentul în care le primim, le vom trimitem imediat în Serbia. Noi vorbim despre ceea ce au solicitat și răspunsul pe care l-am formulat. Sigur, dacă vor considera necesar să solicite și altceva, imediat vom răspunde.”, a spus Tudorel Toader.

Ministrul a adăugat că, la finalul lunii martie, va avea o întâlnire cu omologul său sârb, iar o discuție despre extrădarea lui Sebastian Ghiță va fi „inevitabilă”.

R.D.