Tudorel Toader îi răspunde lui Klaus Iohannis, după refuzarea candidatei la șefia DNA: “Folosește dublul standard”

Tudorel Toader l-a acuzat, miercuri, pe președintele Klaus Iohannis că folosește dublul standard când semnează decretele de numire în funcție pentru magistrații de rand înalt, făcând referire la faptul că șeful statului a refuzat propunerile de numire a mai multor procurori – șefi, inclusiv pe aceea de numire a Adinei Florea la șefia DNA, pe motiv că nu ar avea certificat de la CNSAS că nu a colaborat cu fosta Securitate, deși, potrivit legii, era atributul CSM să ceară documente Consiliului. 

”Nu am fost doarte surprins de decizia președintelui, ci de motivare. A vrut să meargă pe argumente de legalitate, dar le-a greșit. Nu a scris președintele, ci cineva de acolo. Nu era nici toată pagina ocupată, ci 3 sferturi și, în final, spune că dosarul nu a avut și răspunsul de la CNSAS că nu au fost colaboratori ai fostei securtități. Mâine voi da un comunicat că obligația de verificare la CNSAS nu îi revine președintelui, ci CSM, iar CNSAS trebuie să răspundă în 15 zile, dar e și declarația pe care o fac magistrații. CNSAS poate trimite, ulterior, la preșeidnte. Nu poti să îi reproșezi unuia ce a făcut sau ce nu a făcut altul.

La nominalizarea procurorului-șef al DIICOT nu a întrebat despre avizul CNSAS. Și atunci te întrebi cum stăm cu standardul de egalitate? Sau, folosim și la acest nivel dublul standard? Care să fie explicația? Cred că e o coincidență, nu mă gândesc la altceva. Când eram în CSM, procurorul general, când l-am întrebat pe candidatul pentru DIICOT nu a întrebat nimic, chiar dacă avea acțiune disciplinară pe rol, iar când a venit vorba despre alți candidați, nu doar că a întrebat, ci s-a dus chiar el și a făcut sesizare la Inspecția Judiciară.

Ni se repșoșează că facem ceea ce CSM ne cere. Așa cum s-a întâmpplat și cu legea pentru pensionarea magistraților la 20 de ani vechime. Ulterior, cine și-a exprimat preocupare? Exat cei care au propus soluția, CSM, Comisia de la Veneția, raportul MCV, președintele României. Ce a făcut Guvernul? A dat OUG pentru amânarea ei. Ce ne spune Comisia Europeană în MCV? Că situația nu e rezolvată. Sigur, nu e rezolvată definitiv, dar Guvernul a dus-o cu un an de zile mai încolo, a preîntâmpinat și a dat timp legiuitorului să o modifice sau să facă ce vrea”, a declarat Tudorel Toader.

Președintele Klaus Iohannis a respins propunerile ministrului justiției pentru DNA, Parchetul General și DIICOT.

R.D.

NICIUN COMENTARIU