Tudorel Toader explică în ce funcție mai poate rămâne Kovesi în Parchetul General, așa cum Sursa Zilei a anticipat

Augustin Lazăr Kovesi

Ministrul justiției Tudorel Toader a explicat, luni seară, la emisiunea Sinteza Zilei, de ce nu mai poate rămâne Laura Codruța Kovesi la Parchetul General, unde a fost detașată de procurorul general Augustin Lazăr la Secția de Îndurmare și Control.

Tudorel Toader a precizat că a vorbit și, luni, cu procurorul general, după ce a constatat că există o deficiență a Ministerului Public care demonstrează că sunt mulți procurori detașați sau delegați.

„După OUG dată astăzi, este un articol care spune că procurorii care desfășoară actvitatea la un parchet rămân acolo doar dacă îndeplinesc condițiile prevăzute de lege”, a precizat Toader.

El a explicat în continuare că pentru procurorii DNA sau DICOT se prevăd niște condiții. „Vechime în profesie, să nu fi fost sancționați, să aibă conduită etc. La procurorii de la Parchetul General nu era prevăzut decât criteriul de vechime în muncă. Pentru a fi numiți la PÎCCJ, trebuie să nu fi fost sancționați, să aibă conduită ireproșabilă, să aibă grad prioesional egal cu parchetul curții de apel. Nu poți să ajungi de la grad de tribunal, sărind peste curte de apel, la grad de parchet general”, a subliniat ministrul.

Din punctul său de vedere, „ce face procurorul general este o sfidare”, iar Augustin Lazăr „poate spune că este o chestiune normală, că profită de experiența doamnei Kovesi”. Ca soluție extremă, alternativă, poate s-o ia consilier, a spus Toader, așa cum Sursa Zilei a dezvăluit acum trei luni.

CITEȘTE ȘI

LAZĂR NEVOIT SĂ O TRIMITĂ ACASĂ PE KOVESI

Andrei Tudor

NICIUN COMENTARIU