12.6 C
București
joi, 25 aprilie 2024 - 9:59
No menu items!

Tudorel Toader, despre legile justiției și întrevederea cu Mihaiela Moraru Iorga. Ce spune despre controlul la DNA

spot_img

Ministrul justiției, Tudorel Toader, a declarat vineri, la Craiova, că sunt luate în considerare multe dintre propunerile făcute de Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) la proiectul de modificare a legilor Justiției. El a subliniat că avizul CSM este unul consultativ.

Întrebat dacă va promova proiectul de lege cu avizul negativ de la CSM, ministrul justiției a afirmat că nu poate retrage proiectul, ci îl va finaliza, urmând ca Guvernul sau Parlamentul să decidă care este drumul de urmat în continuare.

„Ministerul Justiției redactează proiectul de lege pentru modificarea legilor Justiției. Avizul CSM este un aviz consultativ. Proiectul de lege pe care îl avem aproape finalizat ia în considerare multe dintre propunerile CSM. Proiectul de lege are în conținutul lui cele mai multe propuneri venite chiar de la CSM, pentru că în 2016 inițiativa modificării celor trei legi ale Justiției a venit chiar de la CSM. Prin urmare, obligația mea ca ministru al justiției este aceea de a finaliza proiectul de lege. Eu nu pot să îl retrag, pentru că e pe biroul ministrului Justiției. Decizia poate fi luată la celelalte paliere: decizia poate fi a Guvernului, decizia poate fi a Parlamentului, dar nu am fizic și nici juridic de unde să le retrag, le voi finaliza”, a spus Toader.

Ministrul justiției a precizat că în momentul finalizării proiectului, va exista și forma finală a solicitării de aviz din partea Comisiei de la Veneția. „Nu puteam solicita avizul Comisiei de la Veneția până acum, pentru că el se solicită pe forma finală a proiectului de lege și, în momentul acela, Guvernul sau Parlamentul va decide care este drumul de urmat pentru modificarea legilor Justiției”, a explicat Toader.

Ministrul justiției a susținut că modificările vor fi făcute astfel încât să preia toate soluțiile de natură să îmbunătățească și să asigure unitatea proiectului pentru modificarea celor trei legi.

Potrivit ministrului, modificările vor fi prezentate săptămâna viitoare, una dintre acestea făcând referire la prelungirea mandatului magistraților cu funcții de conducere de la 3 ani la 4 ani.

„Propunerile le veți vedea săptămâna viitoare. Acum, de exemplu, pentru magistrații care au funcții de conducere, mandatul este de trei ani. Dânșii au apreciat că durata mandatului, așa cum e regula în România, ar fi mai bine să fie de patru ani. Sigur, am reținut această propunere și probabil că este corectă, justificată, pentru ca în patru ani să ai timp de un program managerial, de ducerea la îndeplinire a unor obiective, cu posibilitatea reinvestirii sau cu posibilitatea exercitării încă a unui mandat de aceeași durată. Cu privire la durata mandatelor a apărut imediat că am vrea să prelungim mandatul lui X sau lui Y. Nu este adevărat. Există o regulă care spune că reglementarea ce survine nu afectează mandatele în curs, adică nici nu le prelungește, nici nu le scurtează”, a spus Toader la Craiova.

Despre întrevederea cu Mihaiela Moraru Iorga:

Ministrul justiției, Tudorel Toader, a afirmat vineri, la Craiova, că a primit-o în audiență pe procurorul Mihaiela Iorga Moraru și „a luat act de tot ce i-a spus”.

„Doamna Iorga a fost și la mine într-o audiență. Eu am primit-o în audiență chiar a doua zi după ce a formulat solicitarea. Nu i-am pus întrebări, am lăsat-o să relateze liber, ce dorește dânsa și cât dorește dânsa. Am luat act de tot ceea ce mi-a spus”, a afirmat Toader, întrebat de presă cum vede cazurile Anei Maria Pătru și Mihaiela Iorga, care au declarat că ar fi fost convocate la audieri de către procurori prin intermediul rudelor, inclusiv al copiilor.

Despre controlul Inspecției Judiciare la DNA:

Tudorel Toader a mai declarat că, în ultima perioadă, tot mai mulți români au văzut ceea ce s-a petrecut în raporturile dintre CSM și Inspecția Judiciară – reclamații, nemulțumiri, acțiuni, sesizări, plângeri făcute de unii împotriva altora – ceea ce înseamnă că este ceva în neregulă în reglementarea raporturilor dintre cele două instituții.

„Vorbeam la acel moment, 23 august, și de o incompatibilitate funcțională între Inspecția Judiciară și CSM și am argumentat faptul că, la nivel de principiu, mie mi se pare inadecvat ca CSM să stabilească regulamentul de activitate a Inspecției, Inspecția pe baza acelui regulament să verifice procurorii, judecătorii față de care sunt sesizări, după care raportul de control să fie supus aprobării CSM-ului. Adică cel controlat face regulile controlorului și aprobă și rezultatul actului de control. Dar asta e la nivel de principiu. Câți or fi fost de acord sau nu la momentul respectiv, nu știu. Dar ce știu este faptul că tot mai mulți români au văzut ceea ce s-a petrecut în raporturile dintre CSM și Inspecția Judiciară și au văzut toate aceste reclamații, nemulțumiri, acțiuni, sesizări, plângeri făcute de unii împotriva altora și în felul acesta rezultă că este ceva în neregulă privind reglementarea raporturilor dintre Inspecție și CSM sau CSM și Inspecție Judiciară”, a afirmat Tudorel Toader.

Ministrul justiției a subliniat că trebuie stabilit dacă problema este la nivel de reglementare sau la nivel de interpretare și aplicare a normei.

„Aș vorbi de modul în care unii sau alții interpretează, înțeleg și aplică dispoziția legală. Aici este o invitație, pe care am repetat-o, de a face distincția necesară între problemele normei conținutului reglementării și cele care izvorăsc din corecta aplicare a lor. Noi trebuie să observăm această delimitare, să vedem unde este problema: la nivel de reglementare sau la nivel de interpretare și aplicare a normei. După ce identificăm problema, înseamnă că am găsit cauza și trebuie să acționăm prin măsuri de natură să asigure funcționalitatea”, a mai spus Toader.

Întrebat în legătură cu controlul Inspecției Judiciare la DNA, a spus că acest control „deocamdată nu este gata”.

„Suntem în etapa în care DNA înțeleg că a contestat. Procedural trebuie rezolvate obiecțiile formulate de către DNA vizavi de conținutul raportului. După ce se rezolvă, atunci se discută conținutul raportului cu unele obiecții admise sau respinse. Nu aș comenta eu conținutul unui raport pe care nu îl cunosc. Așteptăm soluționarea obiecțiilor, vedem conținutul și atunci ne exprimăm punctul de vedere”, a mai declarat Tudorel Toader.

Universitatea din Craiova, la propunerea Facultății de Drept, i-a decernat vineri lui Tudorel Toader titlul academic de Doctor Honoris Causa, prilej cu care acesta a susținut dizertația cu tema „Echilibrul puterilor în arhitectura statului de drept”.