Tudorel Toader, despre întâlnirea cu Kovesi. Reacție dură la comunicatul Departamentului de Stat al SUA

Ministrul justiţiei, Tudorel Toader, a explicat, marți, într-o conferinţă de presă, motivele întâlnirii pe care a avut-o cu mai mulţi reprezentanţi ai sistemului judiciar, printre care şi şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi. Toader a precizat că au fost analizate recomandările făcute în cadrul raportului MCV şi au stabilit care sunt paşii de urmat.

“Astăzi (marți dimineață – n.r.) am avut o întrevedere, de la orele 9.00 la 11.00, a Comisiei de punere în aplicare a celor 12 recomandări din MCV. Au venit reprezentanţii tuturor autorităţilor care fac parte din comisie. Mai ştiţi faptul că Ministerul Justiţiei, ministrul justiţiei, are competenţa legală de a coordona activitatea comisiei. Am coordonat comisia, au participat toate autorităţile care fac parte din aceasta, am evaluat, am constatat plusurile şi minusurile. Îmi menţin convingerea că raportul este pozitiv. Comisia a constatat progrese în îndeplinirea cerinţelor. Am luat azi recomandare cu recomandare din cele considerate neîndeplinite, am văzut ce s-a făcut până în prezent şi am constatat ce trebuie să facă fiecare autoritate în parte. Am stabilit ca, la sfârşit de decembrie, început de ianuarie, Consiliul de management strategic să se întâlnească, să observe ce am făcut, ce e de făcut, să stabilească grafice comune şi pentru fiecare autoritate ce are de îndeplinit – recomandări”, a declarat Tudorel Toader.

Cât despre comunicatul Departamentului de Stat al SUA, ministrul justiției a precizat că “Departamentul de Stat se exprimă cum și cât i se permite”. 

„În primul rând, cu privire la comunicatul Departamentului de Stat. Departamentul de Stat al SUA se exprimă cum și cât i se permite. Am citit și eu comunicatul și găsesc două direcții de exprimare. Prima parte, când se exprimă îngrijorarea cu privire la legislația care ar putea submina lupta împotriva corupției, ar putea slăbi independența judiciară a României. Aici, evident, comunicatul se referă la întreaga legislație. (…)Parlamentul nu poate fi împiedicat să legifereze, pentru că asta este misiunea, competența exclusivă pe care o are de la Constituție.

A doua ipoteză a comunicatului de presă, de data aceasta, în lectura mea, nu se mai referă la tot pachetul de legi, ci se referă doar la anumite propuneri legislative de natură să slăbească statul de drept, să pună în pericol lupta împotriva corupției.

Prin urmare, în lectura pe care am dat-o eu comunicatului, prima parte se referă la tot pachetul de legi, partea finală se referă la anumite propuneri legislative pe care comisia specială le are în considerare și sigur că procedura de legiferare, probabil, și sper că va fi de natură să conducă la adoptarea unor reglementări echitabile, constituționale, reglementări care să legifereze deciziile CCR, să mențină standardele europene, să nu afecteze statul de drept și independența justiției”, a mai spus Tudorel Toader.

NICIUN COMENTARIU