1 C
București
vineri, 2 decembrie 2022 - 2:18
No menu items!

Tudorel Toader apelează la precedentul Freedom House pentru a decide soarta șefilor din Parchete

spot_img

Fostul premier Adrian Năstase arată, într-o postare de miercuri, de pe blogul său, că există „un precedent pentru un audit extern (la Parchete – n.r.) – Monica Macovei, 2005”.

„Înțeleg că ministrul Tudorel Toader va organiza un audit extern referitor la activitatea Parchetelor. Pentru a nu se căuta proceduri complicate, eu cred că poate fi folosit modelul <<Macovei, 2005>>, care este, în același timp, și un precedent agreat de Comisia Europeană”, scrie Adrian Năstase.

Apoi explică în ce anume constă acest precedent: „Câtă rușine i-ar fi astăzi actualului CSM pentru avizarea în 2005 a cererilor ex-ministresei Monica Macovei de revocare din funcție a tuturor șefilor fostului Parchet Național Anticorupție, pe baza jenantului raport al <<Freedom House>>? Probabil că nu prea mare, însă suntem convinși că, dacă momentul din 2005 s-ar repeta azi, CSM nu ar mai aviza o asemenea cerere întrucât, între timp, Consiliul a învățat că trebuie să fie în principal un garant al independenței Justitiei. Modul în care în anul 2005, odată cu venirea la Putere a tandemului Băsescu – Macovei, a fost epurat fostul PNA și transformat într-un DNA cu procurori obedienți a constituit cel mai mare atentat la independența Justiției post-decembriste. Din păcate însă, la vremea când s-a produs, evenimentul încurajat de CSM nu a emoționat pe nimeni din societate, deși s-a asistat la destructurarea din temelii a unui Parchet anticorupție. Azi, la o distantă de peste cinci ani de atunci, se pot trage învățăturile cuvenite: 1 – dacă Justiția vrea să-și apere independența, ea nu trebuie să se mai facă preș în fața unor persoane aflate vremelnic la Putere; 2 – dacă cineva ar încerca azi un lucru similar cu actualul DNA (care încasează zeci de achitări anual, ceea ce nu era cazul la PNA) s-ar țipa ca din gură de șarpe că se atentează la siguranța națională și la independența Justiției, însă trebuie ținut cont că, dacă actualul regim ar pierde Puterea, modul de gândire s-ar putea schimba radical„.

Marea „epurare” de la PNA și dosarul penal al Monicăi Macovei

Precedentul invocat de Adrian Năstase este singura situație din istoria recentă când un ministru al justiției a dispus un audit extern pentru evaluarea unei structuri de Parchet. În 2005, Monica Macovei a cerut o analiză independentă a rezultatului şi impactului generat de strategia naţională anticorupţie în perioada 2001-2004, invocând auditul drept o condiție impusă de UE pentru încheierea capitolului Justiţie şi Afaceri Interne, în vederea integrării europene.

Analiza a costat Ministerul Justiţiei 40.000 de dolari și a fost făcut de organizaţia Freedom House. În urma acestui audit, şefii Parchetului Naţional Anticorupţie (PNA) au fost demişi.

Monica Macovei s-a ales cu un dosar penal în acest caz. În octombrie 2007, Ministerul Justiţiei, condus la acea dată de Tudor Chiuariu, a sesizat Parchetul Curţii Supreme în legătură cu auditul efectuat de Freedom House, după ce Corpul de Control al ministrului justiţiei a verificat modul de contractare a acestuia. Chiuariu, a acuzat-o pe Macovei că ar fi trucat licitaţia în baza căreia Freedom House a primit contractul. În 2008, Monica Macovei a primit „neînceperea urmării penale”, decizia fiind luată de procurorii Parchetului General, condus la acea dată de Laura Codruța Kovesi, numită în funcție la propunerea Monicăi Macovei.

Raluca Dan