11.4 C
București
vineri, 29 martie 2024 - 8:58
No menu items!

Tudorel Toader anunță o evaluare a procurorului general. Cum i-a transmis Augustin Lazăr protocolul secret cu SRI

spot_img

Ministrul justiției, Tudorel Toader, a lăsat să se înțeleagă, marți, într-un interviu acordat DC News, că procurorul general Augustin Lazăr ar urma să fie supus unei evaluări asemănătoare celei la care a fost supusă Laura Codruța Kovesi. Ministrul justiției a dezvăluit și cum a primit de la procurorul general protocolul secret încheiat cu SRI: din plicul sigilat, lipsea ultima pagină a documentului. „Nu știam cine l-am semnat, cine l-a ștampilat.”, a spus Tudorel Toader. Iar explicația primită de la Lazăr a fost halucinantă. 

„Era 16 martie 2018. Dădeam un interviu din biroul de rector, seara. Spuneam că astăzi, public, solicit desecretizarea protocolului dintre Ministerului Public și SRI, luni, la prima oră, voi fi la Ministerul Justiției, și voi solicita în scris desecretizarea. Luni am venit la minister, pe la orele 10.00, am redactat scrisoarea către procurorul general și am solicitat demararea procedurilor de desecretizare. Prin urmare, chiar dacă, între timp, și-au adus aminte și alții că ar fi solicitat primii desecretizarea, dacă verificăm cronologic, vedem că realitatea este cea pe care o spun eu. Era luni, marți am primit protocolul de la procurorul general, spunând că demarează procedura. Eram la o ședință foarte importantă, la orele 16.00 reveneam la Ministerul Justiției, am primit protocolul (…)Vă spun ceva – cred că am procedat corect – am avut această preocupare ca nu cumva conținutul protocolului nedesecretizat să apară în public. Și atunci nu am deschis plicul care era sigilat. L-am păstrat în condițiile legii la Ministerul Justiției. Să nu-l deschid, dacă apare în presă să nu se spună că s-a scurs informația de la mine. Și l-am ținut nedeschis. Surpriza mea a fost că seara a apărut în presă. (…) Am deschis plicul, să lecturez documentul. M-am uitat pe el: 16 pagini și atât. Dar nu avea sfârșitNu știam cine l-am semnat, cine l-a ștampilat. (…)”, a spus ministrul Tudorel Toader, la DC News. 

Ministrul justiției a calificat explicația dată ulterior de Augustin Lazăr drept una „tipic românească”. „I-am dat telefon procurorului general. Nu mi-a răspuns o dată, de două ori, probabil că era ocupat. I-am spus că lipsește finalul. Vă rog să-l căutați, să mi-l aduceți. Eu nu l-am deschis singur. Am proba fapului că, în momentul desigilării plicului, m-am uitat și lipsește ultima pagină. S-au făcut căutări și mi s-a transmis a doua zi ultima pagină, spunân în buna tradiție românească că a greșit secretara sau cine l-a tras la xerox. (…) Mi s-a trimis pagina finală – nu am spus asta până acum – mi s-a trimis de am putut vedea pagina 17, cum se încheie fraza finală, cine a semnat, cine a ștampilat„, a adăugat ministrul justiției.

„Am apreciat deschiderea directorului SRI de desecretizare. Spuneam atunci că apriciez desecretizarea primului protocol, dar aștept să apreciez pe mai departe desecretizarea și celorlalte”, a mai spus Tudorel Toader. 

Cât despre o eventuală evaluare a procurorului general, ministrul a precizat: „Vă dau un răspuns de principiu, general valabil: la fiecare dintre noi vine o vreme în care este supus evaluării.

Despre numirea interimarului la DNA

Tudorel Toader a mai dezvăluit că i-a cerut lui Lazăr să nu desemneze un procuror şef interimar la DNA fără să-l consulte, iar procurorul general a ţinut cont de cererea sa.

„Sigur că de-a lungul ultimului an a avut poziții care nu erau pe frecvența legii actuale. Când spunea la CSM că procedura de evaluare pe care am făcut-o eu ar fi nelegală, pentru că un regulament al CSM prevede o altă metodologie. Eu i-am răspuns că regulamentul CSM nu poate să modifice legea. Dacă legea prevede criterii, proceduri, nu mă cobor la regulamente. Eram unul lângă altul în CSM și l-am întrebat dacă afirmația este documentată sau nu. Oricum nu contra, pentru că avea parți-priurile sale. Evident că aș putea da mai multe exemple.

A venit decizia CCR. După ce am citit decizia… sigur, aveam convingerea faptului că președintele, mai devreme sau mai târziu, va emite decretul de revocare. Cu această convinere, a două zi am dat un telefon domnului procuror general. I-am zis: în aceste condiții, mai devreme sau mai târziu, când se va pune problema interimatului, vă rog, în baza deciziei, să nu aflu din presă pe cine propuneți interimar, vreau să ne consultăm în prealabil. Ceea ce a și făcut. Ne-am consultat, o cunosc pe doamna Jurma. Dânsul a propus și eu am exprimat acordul„, a mai declarat Tudorel Toader, în interviul acordat DCNews.