11.2 C
București
marți, 13 aprilie 2021 - 1:46

Trupele ruse, dislocate la granița cu Ucraina, pregătite pentru intervenție

Unitățile militare ruse ruse ar fi primit ordinul de a fi pregătite pentru o „operațiune de pace” în Ucraina

 ucraina - trupe rusesti

Trupele ruse care se află dislocate la granița cu Ucraina ar fi primit ordinul de a fi pregătite pentru o intervenție pe teritoriul ucrainean, potrivit unui expert militar de la Kiev, citat de agenția de presă ucraineană Unian.

”Conform informațiilor pe care le deținem, comandanții unităților militare ruse au primit ordinul să fie pregătiți pentru o „operațiune de pace„ în Ucraina”, a declarat Dmitri Tîmciuk, șeful Centrului pentru studii politice și militare de la Kiev și inițiatorul platformei „Rezistența informațională”.

El a adăugat că trupele ruse, care se găsesc în zona de 100 kilometri de frontiera cu Ucraina, se îndreaptă către granița cu Lugansk, regiune din estul țării care, alături de regiunea Donețk, și-a autoproclamat independența în urma referendumului din 11 mai, referendum considerat ilegal de către Kiev și comunitatea internațională.

Președintele rus, Vladimir Putin, afirma, săptămâna trecută, că Moscova și-a retras trupele de la frontiera cu Ucraina, unde NATO estimase, la sfârșitul lunii aprilie, că s-ar fi aflat efective militare de 40.000 de oameni. Ulterior acestui anunț, NATO și SUA au declarat că nu au nicio davadă a retragerii forțelor militare ruse de la granița cu Ucraina.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, declara miercuri că Rusia nu intenționează să trimită trupe în țara vecină, afirmând, în același timp, că Ucraina este „mai aproape ca niciodată de un război civil”.

C.A.