Trump și Putin la G-20: Amestecul Rusiei în alegerile din SUA și situația din Siria – principalele teme

President Donald Trump meets with Russian President Vladimir Putin during the their bilateral meeting at the G20 summit in Hamburg. REUTERS/Carlos Barria

Amestecul serviciilor secrete ale Federației Ruse în alegerile prezidențiale din SUA din 2016 și situația strategică din Siria au fost principalele teme de discuție vineri, la prima întâlnire bilaterală dintre președintele american Donald Trump și președintele rus Vladimir Putin, în marja summit-ului G20, care a avut loc la Hamburg, Germania.

Trump l-a abordat direct pe Putin, pe tema presupusului amestec al Rusiei în alegerile din SUA, a declarat sâmbătă ambasadoarea Statelor Unite la ONU, Nikki Haley.

Aceasta afirmă că “toată lumea știe că Rusia s-a amestecat în alegerile noastre” și că acesta a fost primul subiect discutat de Trump cu Putin la întâlnirea lor de vineri.

Președintele SUA “a vrut să-l privească în ochi” pe liderul de la Kremlin și să-i spună “știm că v-ați amestecat în alegerile noastre, da, știm că ați făcut asta și încetați”, a explicat ambasadoarea. Ea a continuat cu presupunerea că “președintele Putin a făcut exact ceea ce ne așteptam să facă, a negat”.

Moscova a dezmințit la fiecare ocazie acuzațiile Washingtonului de imixtiune în procesul electoral. Putin a relatat astfel abordarea acestui subiect: ”Am adus lămuriri. Mi s-a părut că (Trump) este satisfăcut de răspunsuri și că le-a acceptat”.

De asemenea, Trump și Putin au ajuns la un acord privind o încetare a focului în sud-vestul Siriei, care va intra în vigoare duminică la miezul zilei.

Potrivit ministrului rus de externe, Serghei Lavrov, cei doi lideri s-au angajat să acționeze pentru ca “toate părțile” implicate în conflict să respecte acordul de încetare a focului.

Discuțiile dintre cei doi lideri au durat două ore și 15 minute, potrivit unor surse din cadrul celor două delegații, deși, inițial, se aștepta ca acestea să dureze maximum o oră.

T.S.

NICIUN COMENTARIU