-1 C
București
vineri, 28 ianuarie 2022 - 4:05
No menu items!

Trump, demisii în lanț din cabinet și în pericol de a fi îndepărtat din funcție

spot_img

În timp ce Trump a mai rămas doar 13 zile din mandatul său, au existat numeroase cereri pentru demiterea sa, inclusiv de către democratul de vârf al Senatului și de un congresman republican. Congresul a confirmat joi în mod oficial victoria alegerilor președintelui ales Joe Biden, în ciuda obiecțiilor unor parlamentari republicani, relatează Reuters.

Membrii Cabinetului lui Trump și aliații președintelui republican au discutat despre invocarea unei dispoziții din Constituția SUA pentru a-l elimina din funcție, a declarat o sursă familiarizată cu situația.

Între timp, un număr tot mai mare de asistenți ai Casei Albe au declarat că vor renunța, inclusiv trimisul Mick Mulvaney, fostul șef de cabinet al lui Trump și consilierul de top al Rusiei, Ryan Tully. Joi erau anunțate mai multe demisii.

Facebook, o platformă cheie de socializare pentru Trump, a mai spus că va interzice postările lui Trump până la inaugurarea lui Biden pe 20 ianuarie.

Liderul democratic al Senatului, Chuck Schumer, a cerut vicepreședintelui Mike Pence să-l înlăture pe Trump în temeiul celui de-al 25-lea amendament al Constituției, care permite membrilor Cabinetului să demită un președinte „fără capacitate”. Cel puțin un republican și 19 democrați din Camera Reprezentanților au solicitat, de asemenea, acest pas.

“Ceea ce s-a întâmplat ieri la Capitolul SUA a fost o insurecție împotriva Statelor Unite, incitată de președinte”, a spus Schumer într-un comunicat. „Acest președinte nu ar trebui să ocupe funcția încă o zi.”

“Dacă vicepreședintele și Cabinetul refuză să se ridice, Congresul ar trebui să se reunească din nou pentru a-l acuza pe președinte”, a adăugat el.

Camera condusă de democrați l-a acuzat pe Trump în decembrie 2019 de abuz de putere și obstrucționare a Congresului, după ce președintele a presat Ucraina să-l investigheze pe Biden, dar Senatul condus de republicani în februarie 2020 a votat pentru menținerea acestuia în funcție.