4.4 C
București
luni, 6 decembrie 2021 - 19:24
No menu items!

Trump anunță închiderea relațiilor SUA cu OMS

spot_img

Preşedintele SUA Donald Trump a anunţat vineri încetarea relaţiei dintre ţara sa şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), pe care a acuzat-o încă de la începutul pandemiei de coronavirus că este prea indulgentă cu Beijingul, relatează AFP, ștrire preluată de Agerpres.

”Deoarece nu au reuşit să facă reformele necesare şi cerute, vom pune capăt astăzi relaţiei noastre cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi vom redirecţiona aceste fonduri către alte nevoi de sănătate publică urgente şi mondiale care merită aceasta”, a declarat Donald Trump presei.

Făcând anunțu, Trump a acuzat OMS că este controlată de China și a adăugat că organismul depinde mult mai mult de finanțarea de la Washington decât de cea de la Beijing.

SUA este cea mai mare sursă unică de sprijin financiar pentru OMS și se preconizează că ieșirea acesteia va slăbi în mod semnificativ organizația.

De asemenea, The Guardian scrie că Trump a deturnat recomandările OMS cu privire la restricțiile de călătorie, susținând că a rezistat puternic eforturilor sale de a interzice călătoriile din China de la începutul crizei.

În realitate, directorul general al OMS a sugerat că interdicțiile internaționale de călătorie au un beneficiu limitat de sănătate publică și ar putea fi contraproductive, dar nu a solicitat abandonarea lor totală. Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus a spus că, acolo unde au fost introduse restricții, acestea ar trebui să fie limitate și proporționale. Administrația Trump a introdus restricții limitate, care au venit mai târziu decât cele puse în aplicare de multe alte națiuni.

Trump, care a respins public virusul drept „farsă” când OMS a ridicat riscul global la cel mai înalt nivel, a susținut că organismul a indus în eroare lumea asupra pericolelor din primele etape, sub presiunea oficialilor Beijingului, pe care el de asemenea, acuzat că a ignorat obligațiile de raportare față de OMS.