3.5 C
București
marți, 7 decembrie 2021 - 1:49
No menu items!

Trump, alături de Iohannis: Vom respecta Articolul 5 al Cartei NATO

spot_img
  • Președintele SUA Donald Trump și președintele României Klaus Iohannis au avut vineri o întâlnire la Casa Albă, iar ulterior au făcut declarații de presă în fața jurnaliștilor, pe temele parteneriatului strategic bilateral, strategiei anti-teroriste și cooperării în formate multilaterale.

Trump a afirmat explicit vineri angajamentul SUA față de Articolul 5 al Tratatului Nord Atlantic, prin care toate statele membre sunt solidare cu oricare membru atacat, în contextul unei întrebări legate de amenințările Federației Ruse la adresa statelor din Flancul Estic. Trump nu menționase acest angajament la primul summit NATO la care a participat în mai, la Bruxelles.

Cele mai importante declarații

Donald Trump:

  • Angajez Statele Unite și le-am angajat deja, dar angajez Statele Unite față de Articolul 5, și cu siguranță suntem acolo pentru a apăra, și acesta este unul din motivele din care vreau oamenii să se asigure că avem o forță foarte, foarte puternică, plătind câți bani e nevoie pentru a avea această forță. Dar — da, absolut, aș fi angajat față de articolul 5.
  • Sărbătorim 20 de ani de Parteneriat strategic. Anul acesta este important pentru ambele națiuni. Acest Parteneriat cu SUA modelează România cum este astăzi, solidă, cu o democrație solidă, cu o economie solidă și sustenabilă, cu o creștere economică puternică, o Românie care este alături de trupele americane în Afganistan, în Irak. Acest Parteneriat a contribuit la ceea ce România este astăzi. Acest Parteneriat a fost și este foarte important și cred că acest Parteneriat nu numai că trebuie să continue, ci trebuie să devină mai puternic, trebuie să definească relațiile noastre bilaterale, trebuie să contribuie la rezolvarea atât de multor probleme.
  • Din nefericire, de-a lungul timpului națiunea Qatarului a finanțat terorismul la cel mai înalt nivel. Cerem Qatarului și altor națiuni din regiune să facă mai mult (pentru combaterea terorismului — n.r.) și să facă mai repede.
  • Sustinem cu tărie Romania și deci evident că susținem și lupta anticorupție. Vom susține mereu lupta anticorupție și îl susținem pe președintele vostru. Credem că a făcut o treabă extraordinară. E foarte popular, a lucrat din greu. Știm tot ce se întamplă și va câștiga această luptă, această bătălie. Are sprijinul nostru.

Klaus Iohannis:

  • România este foarte conștientă că se află pe Flancul de est și ne bazăm puternic pe Parteneriatul dumneavoastră domnule Trump pentru că nu putem sta acolo fără SUA, nu putem fi singuri acolo. Pe de altă parte, Parteneriatul nostru are oportunități imense nu doar în chestiuni de siguranță, dar și de natură comercială, economică. De aceea este foarte important. România este membră a Uniunii Europene și cred că este în interesul ei și al dumneavoastră să fie un partener puternic pentru SUA.
  • Implicarea dumneavoastră (către Donald Trump – n.r.) a determinat atât de multe națiuni să fie conștiente de faptul că trebuie să împărțim cheltuielile în interiorul NATO, de aceea România a decis — dacă nu mă înșel suntem prima țară în mandatul dumneavoastră — creșterea contribuției pentru apărare la 2%. O parte importantă din acest buget merge la achizițiile strategice și sper că vom găsi împreună metode pentru a folosi bine acești bani.
  • Legătura transatlantică nu înseamnă doar diplomație politică, ci stă la baza civilizației noastre. Împreună vom face această legătură transatlantică mai puternică, mai bună. NATO și UE nu trebuie să concureze una împotriva celeilalte, ci trebuie să lucreze împreună de așa natură încât să producă efecte sinergetice, să facă NATO mai puternic, să facă Europa mai puternică, să facă SUA mai puternice.

T.S.