38.8 C
București
joi, 18 iulie 2024 - 17:04
No menu items!

Trimis special al OMS, în Europa: Temeri pentru al treilea val la începutul lui 2021; Reacția guvernelor – „incompletă”

spot_img

Un trimis special al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) pe subiectul COVID-19 în Europa a prezis un al treilea val de pandemie la începutul anului 2021, dacă guvernele continuă să eșueze în a face ceea ce era necesar pentru a preveni al doilea val de infecții, relatează Reuters.

„Le-a fost dor să construiască infrastructura necesară în lunile de vară, după ce au adus primul val sub control„, a declarat David Nabarro, OMS, într-un interviu acordat ziarelor elvețiene.

Acum avem al doilea val. Dacă nu vor construi infrastructura necesară, vom avea un al treilea val la începutul anului viitor”, a declarat Nabarro, un britanic care a militat fără succes pentru a deveni director general al OMS în 2017.

Europa s-a bucurat pentru scurt timp de scăderea ratelor de infecție care acum cresc din nou: Germania și Franța au simțit sâmbătă creșterea cazurilor cu 33.000 împreună, Elveția și Austria au mii de cazuri zilnic, în timp ce Turcia a raportat un record de 5.532 de noi infecții.

Nabarro a evidențiat demersul Elveției de a permite schiul – cu măști necesare în gondole – întrucât alte națiuni alpine, cum ar fi Austria, au închis stațiuni. Nabarro a declarat că Elveția ar putea atinge un „nivel foarte ridicat de boli și decese”.

„Odată ce ratele de infecție coboară și acestea vor coborâ, atunci putem fi atât de liberi cât vrem”, a spus Nabarro, citat de Solothurner Zeitung. „Dar acum? Ar trebui să se deschidă stațiunile de schi? În ce condiții?”

Nabarro a salutat răspunsul unor țări asiatice, cum ar fi Coreea de Sud, unde infecțiile sunt acum relativ scăzute: „Oamenii sunt pe deplin angajați, adoptă comportamente care îngreunează transmiterea virusului. Se mențin la distanță, poartă măști, se izolează când sunt bolnavi, se spală pe mâini și pe suprafețe. Acestea protejează cele mai periclitate grupuri. ”

Nabarro a mai spus că Asia nu a relaxat restricțiile prematur.

„Trebuie să așteptați până când numărul cazurilor este scăzut și să rămâne scăzut”, a spus el. „Reacția Europei a fost incompletă”.

Sursa: Reuters

Editor: M.C.