3 C
București
sâmbătă, 27 noiembrie 2021 - 6:53
No menu items!

Tribunalul Specializat Bucureşti, înfiinţat la 1 martie 2014. În ce domenii va funcţiona noua instituţie

spot_img

ciocan-justitie

Tribunalul Specializat Bucureşti va fi înfiinţat la 1 martie 2014, domeniile în care va funcţiona acesta, precum şi statul de funcţii urmând să fie stabilite până la 15 ianuarie 2014, potrivit unui proiect de ordin lansat în dezbatere publică de Ministerul Justiţiei.

Potrivit proiectului de ordin, până pe 1 martie, vor fi făcute toate demersurile legale necesare în vederea operaţionalizării Tribunalului Specializat Bucureşti.

În repetate rânduri, conducerea Tribunalului Bucureşti a sesizat Ministerul Justiţiei cu propunerea de înfiinţare a unui tribunal specializat, care ar urma să funcţioneze în domenii precum: societăţi, registrul comerţului, concurenţă neloială şi insolvenţă la nivelul municipiului Bucureşti, şi care să contribuie la degrevarea judecătorilor de numărul mare de dosare şi la creşterea specializării actului de justiţie.

referat de aprobare a proiectului de ordin de ministru

Proiectul de ordin va fi în dezbatere publică până pe 6 decembrie.

Pe 19 noiembrie, plenul Consiliului Superior al Magistraturii a avizat favorabil punerea în funcţiune, în Bucureşti, a acestui tribunal specializat.

CITEȘTE ȘI: Tupeul bancherului cu ghiul

Pe 16 octombrie, Comisia juridică a Senatului a adoptat raportul favorabil la proiectul care face posibilă înfiinţarea tribunalelor specializate.

Senatorii din Comisia juridică au adoptat un amendament potrivit căruia acele cauze aflate în curs de judecată la data la care vor începe să funcţioneze tribunalele specializate şi care sunt de competenţa acestora se vor trimite pe cale administrativă, din oficiu, spre soluţionare tribunalelor specializate.

Potrivit unui alt amendament votat de membrii Comisiei, tribunalul specializat va avea competenţă şi în caz de trimitere spre rejudecare.

R.D.